A dél-afrikai születésű, de 2002 óta amerikai állampolgár Elon Musk korábban progresszív gondolkodású, környezetvédő, saját állítása szerint a demokratákra szavazó ember volt, aki 2022 óta nagyot fordult: most már hithű Trump-szavazó, aki a déli határért aggódik, elítéli a demokraták progresszivitását, sőt, mint a beszélgetésből kiderült, a globális éghajlatváltozást sem tartja égető gondnak.

New York-i idő szerint este 8-kor elkezdődött volna a két fél közti online beszélgetés, sokaknak nem töltött be, csak egy szürke négyszöget tudtak nézni, vagy hibaüzenetet kaptak – írta közvetítésében a CNN.

A végül a beszélgetés csaknem háromnegyed órás késéssel indult, ugyanis Elon Musk tájékoztatása szerint a szervert túlterheléses támadás érte.

A közösségi médium tulajdonosa a műszaki fennakadás kapcsán azt közölte, hogy az előzetesen a szerver kapacitását nyolcmillió egyidejű hallgatóra tesztelték.

Az interjúban először a Trumpot ért július 13-i merényletkísérletről beszélgettek, amiről az elnökjelölt azt mondta, „nem volt kellemes”, és hogy rögtön tudta, ez egy golyó volt. Állította, az első kérdése a sérülése után az volt, hogy hány ember halt meg – számolt be a beszélgetés részleteiről a Telex.

Szóba került a republikánusok egyik kampánytémája, a mexikói határ biztonsága és a bevándorlás is. Musk elmondta, hogy nemrég a déli határra utazott, ahol olyan embereket látott, „akik nem néztek ki barátságosan”. Ismét felhozta, hogy szerinte más országok mentálisan beteg embereket és bűnözőket küldenek be az Egyesült Államokba, ahol Kamala Harris mint „határcár” kapta meg a kérdés rendezését Joe Bidentől. Trump ehhez hozzátette, ha megválasztják, „az ország történetének legnagyobb deportálását hajtjuk végre”.

A beszélgetés során ezután Musk felajánlotta, hogy szerepet vállalna Trump kormányában.

Mindezt azzal vezette fel a milliárdos, hogy „azt hiszem, nagyszerű lenne, ha volna egy kormányzati hatékonysági bizottság, ami megvizsgálja ezeket a dolgokat, és biztosítja, hogy az adófizetők pénze, az adófizetők kemény munkával megkeresett pénze jó módon van elköltve”.

Trump jelezte, imádná, ha Musk részt venne egy ilyen testületben, hisz a Tesla-vezér „nagy nyeső”, aki cégeinél is vissza tudta vágni a költéseket.

Nem mentek el a gazdaság helyzete és a 2022-ben negyvenéves csúcsra (9,1 százalékkal) felérő infláció mellett sem. Trump ezért Joe Biden kormányát tette felelőssé. Elővette demokrata ellenfelét, Kamala Harrist is, aki szerinte lenyúlta az adómentes borravaló ötletét.

Szóba került az is, hogy több nagy cég elhagyta vagy elhagyni tervezi Kaliforniát, legutóbb a Chevron olajvállalat tett így, ami a texasi Houstonba költözik, de Musk is ezt tervezi az X-szel és a SpaceX űrvállalattal. Trump szerint Texas nagyszerű munkát végez ezzel – ezzel bókolt a republikánus fellegvár államnak, ami egy masszívan demokrata tagállamból csábít át cégeket.

A korábbi klímavédő Musk egyik nagy pálfordulását jelezte a globális éghajlatváltozásról szóló rész. Maga Musk mondta, „nem úgy tűnik, mintha égne a ház”, Trump pedig azzal válaszolt, hogy tagadta, jelentős plusz szén-dioxid kibocsátástól nehezebb lesz levegőt venni, valamint állította, hogy pár évtizedig még fenntartható a jelenlegi kibocsátás.

Trump kijelentette, nem „globális felmelegedés”, hanem „nukleáris felmelegedés” van, és hogy az atomenergia a legnagyobb fenyegetés. Musk azonban megvédte és biztonságosnak mondta a nukleáris energiatermelést. Erre a volt elnök így fogalmazott:

"Igazad van. Talán meg kéne változtatniuk a nevét. Elnevezzük majd rólad vagy másról. Ennek márkaépítési problémája van.”