Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi kampuszán működő Biotechnológia FIEK laboratórium

olyan költséghatékony és tömeges tesztelésre alkalmas kapacitást alakított ki, amely egy következő járványhelyzetben az országos szűréseken is alkalmazható lehet.

A fejlesztés eredményeként a laboratóriumban lehetőség nyílik a SARS-CoV-2 RNS úgynevezett RT-LAMP alapú kimutatására nyálmintából.

Az ELTE az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint a fővárosi egyetem konzorciumvezetésében a Pécsi Tudományegyetem, a Dél-Pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és az ImmunoGenes-ABS Zrt. közreműködésével 2022 tavaszán indult projekt közel 360 millió forintból valósult meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.

Ismertetésük szerint

a módszer előnye, hogy könnyen skálázható és adaptálható potenciális új variánsok kimutatására, nem igényel komplikált mintaelőkészítési eljárást, gyorsan feldolgozható eredményt ad, továbbá nem okoz az orr- és garatnyálkahártya alapú mintavételhez hasonló diszkomfortérzést a vizsgált embereknek.

Az eljárást számos országban alkalmazták a Covid-19 válságkezelés során tömeges szűrésekre, hátránya ugyanakkor, hogy kevésbé érzékeny és megbízható, mint a PCR és a mára már elterjedt gyorsteszt-eljárások.

Hozzátették: a laborban kidolgoztak egy olyan qPCR tesztet is, amely alkalmas a SARS-CoV-2, illetve az influenza fertőzöttség kimutatására, valamint elérhető a vuhani és az omikron variánsra alkalmazható, úgynevezett IgA ELISA és IgG ELISA teszt is. Ez utóbbiak arról adnak információt, hogy kik estek már át a fertőzésen, illetve mennyire volt hatékony a Covid-19 védőoltottak immunválasza.

A módszer nagy előnye, hogy

nem igényel speciális laboratóriumi felszerelést, és alkalmas nagyszámú minta egyidejű vizsgálatára, éppen ezért a tömeges tesztelésre is.

A módszerrel a koronavírus-specifikus antitestek szintje is mérhető, amelyből - kellő számú adat birtokában - következtetni lehet a védettség mértékére is.

A központban alkalmazott tesztrendszer saját gyártású elemekből összeállított reagenseit az ELTE kutatói a már beállított protokollok segítségével tesztelték, a résztvevő partnerek segítségével validálták, így nagyléptékű és költséghatékony szűrési módszereket hoztak létre. Továbbá a laboratórium infrastruktúrája kiterjed arra a logisztikai háttérre is, mely biztosítja a számítógépes nyilvántartási és ügyfélértesítési rendszert, valamint a megfelelő állami rendszerekhez való kapcsolódás lehetőségét - írták.

Arról számoltak be, hogy a kidolgozott laboratóriumi és tesztelési protokollok átadásával akár az országos kapacitások is tovább bővíthetők, így egy újabb járványhelyzetben a módszerek új variánsokra vagy más kórokozókra való alkalmazása révén gyors reagálást tesznek lehetővé, hatékonyan támogatva a járvány elleni védekezést.