Egy kutatás szerint a felhőben tárolt adatok túlnyomó többsége úgynevezett sötét adat, amiket csak egyszer használunk, majd soha többet nem nézünk meg. Ez azt jelenti, hogy az összes mém, vicc és film, amit szeretünk megosztani a barátainkkal és családtagjainkkal, ott ücsörög valahol egy adatközpontban, és energiát fogyaszt. 

A National Grid előrejelzése szerint 2030-ra az adatközpontok az Egyesült Királyság teljes villamosenergia-fogyasztásának mintegy 6 százalékát fogják kitenni, így a kiselejtezett adatok kezelése fontos része az éghajlati válság kezelésének.

Ian Hodgkinson, a Loughborough Egyetem stratégiai professzora tanulmányozta az egyszer használatos adatok éghajlatra gyakorolt hatását.

Az adatoknak mindenképpen van negatív környezeti hatása. Minden adat, legyen az egy kép, egy Instagram-poszt vagy bármi más, szén-dioxid-kibocsátással jár – idézte a professzort a The Guardian. 

A kutató rámutatott, hogy a vállalatok által használt adatok 68 százalékát soha többé nem veszik igénybe, és becslései szerint a személyes adatok ugyanezt a képet mutatják.

Amikor a felhőben tároljuk az információkat, fehér pelyhes kis felhőkre gondolunk, de a valóság az, hogy ezek az adatközpontok hihetetlenül forróak, rendkívül zajosak  és hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak.

Egyetlen vicces mém persze nem fogja elpusztítani a bolygót, de a tárolt millióknak hatása van.  – magyarázta.

Azt is megemlítette: a felhőszolgáltatóknak és a technológiai cégeknek anyagi érdekük, hogy megakadályozzák az embereket a felesleges adatok törlésében, hiszen minél több adatot tárolnak, annál többet fizetnek a rendszerek használatáért.

Szerinte az egyik dolog, amit az emberek tehetnek, hogy kevesebb értelmetlen e-mailt küldenek.

Minden egyes átlagos e-mail ugyanis körülbelül 4 g szén-dioxidot jelent. 

A karbonlábnyomunk csökkentésére tett lépések közé tartozik, hogy elkerüljük például a válasz mindenkinek gomb használatát – tette hozzá Hodgkinson.