A világ lakosságának több mint fele olyan energiatarifa-rendszerben él, amely hívei szerint képes kezelni a tüzelőanyag-szegénységet, javítani a romló lakásállományt és csökkenteni az energiaigényt. Mindennek tetejébe, megfelelő tervezés esetén az adófizetőknek sem kerülne semmibe.

Az úgynevezett emelkedő blokkdíj vagy nemzeti energiagarancia-rendszer (NEG) Európában szinte ismeretlen, de számos más országban Japántól kezdve Dél-Koreán és Kínán át Bangladesig, Indiáig és Kaliforniáig sikeresen működik, ismerteti a The Guardian.

Az ötlet egyszerű: az első energiablokkot, amely a fűtéstől a főzésig és a világításig terjedő alapvető szükségletek kielégítésére van kiszámítva, vagy kedvezményes áron, vagy ingyen adják. A további blokkokban az egységenkénti költség emelkedik, ami azt jelenti, hogy a nem alapvető szükségeteknek megfelelő, vagy túlzott fogyasztású otthonok többet fizetnek.

A rendszer mellett érvelők szerint számos előny származik ebből a megoldásból: csökken vagy megszűnik a tüzelőanyag-szegénység, mivel a legalacsonyabb jövedelműek megfizethető energiához jutnak. A túlzott fogyasztás pedig, ami túlnyomórészt a tehetősebb háztartásokhoz kötődik, magasabb díjat kap, ami az olcsóbb díjszabást támogatja.

Ráadásul a díjszabással mindenkit arra ösztönöznek, hogy csökkentse a fogyasztását és szigeteléssel, intelligens technológiával és más energiahatékony intézkedésekkel javítsa otthonát, hogy a legolcsóbb blokkban maradhasson.

Európai támogatói szerint a rendszer további előnye, hogy a legalacsonyabb tarifa közvetlenül a megújuló energiaforrások bevezetéséhez kapcsolódhatna. Ebben a forgatókönyvben az olcsó szél- és napenergia határozná meg a legalacsonyabb tarifa nagyságát, amelyet aztán az összes fogyasztó között felosztanának. Így a lakosság közvetlen részesedést kapna az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerre való átállásban.

Szakértők szerint a jelenlegi európai energiaár-rendszer sürgős felülvizsgálatra szorul, miután az ukrajnai orosz invázió okozta energiaválság emberek tízmillióit sodorta üzemanyagszegénységbe.

Ezért egész Európa kormányai most az energiapiac átfogó reformját tervezik, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok nemzetközi ingadozásának való kitettséget, ösztönözzék a kereslet csökkentését és a megújuló energiaforrások támogatását.