Lengyelország legnagyobb energiaipari vállalata, az Orlen új lapot nyitva figyelmeztette a magyarországi, szlovákiai és ausztriai gázipari vállalatokat, hogy lefoglalhatja az orosz Gazpromtól származó importra vonatkozó kifizetéseiket.

A több mint egy hónappal ezelőtt küldött levelekben megfogalmazott figyelmeztetések a Lengyelországnak az orosz szállításoktól való 2022-es elzárása után keletkezett veszteségek miatti követelésekhez kapcsolódnak – írja a Reuters.

Lengyelországot az oroszok azért vágták el az energiahordozóktól, mert nem rubelben fizetett. Ez volt az orosz válasz a nyugati szankciókra, amelyeket sorra vezettek be Moszkvával szemben az ukrajnai inváziót követően.

Gyorsan reagált a magyar kormány

Az Orlen figyelmeztetései arra ösztönözték a magyar kormányt, hogy májusban rendeletet adjon ki, amelynek célja, hogy megakadályozza az MVM CEEnergy állami tulajdonú energiakonglomerátum Gazpromnak történő kifizetéseinek lefoglalását, arra hivatkozva, hogy ez veszélyeztetné hazánk energiaellátását.

Az európai gázpiacot bizonytalanság övezi az Oroszországból érkező szállítások tekintetében, miután az osztrák OMV a múlt hónapban egy külföldi bírósági ítéletet követően – az ügy megnevezése nélkül – az orosz Gazpromtól érkező szállítások felfüggesztésére figyelmeztetett.
Az Orlen közölte, hogy továbbra is vitában áll a Gazprommal egy hosszú távú gázszerződéssel kapcsolatban.

A szlovák SPP, amely a Gazpromtól vásárol gázt, szerdán közölte, hogy egy közelmúltbeli jogi változás megvédi az orosz gázimportjának esetleges lefoglalásától vagy az ezzel kapcsolatos követelésektől.

Tavaly a lengyel Europol Gaz 1,45 milliárd dolláros követelést nyújtott be a Gazprommal szemben a 2022 utáni elmaradt kifizetések és a gázszállítási szolgáltatásokból származó bevételkiesés miatt. Az Orlen az Europol Gaz egyedüli tulajdonosa, amely az Oroszországot és Európát összekötő Jamal-gázvezeték lengyel szakaszát üzemelteti.

Az Uniper már nyert a Gazprommal szemben

Varsó korábban elutasította azt a követelést, hogy rubelben fizessen az üzemanyagért, mire Moszkva válaszul leállította a szállítást. A fejlemény az Európai Unión belüli további megosztottságot jelzi az orosz energiaszállítások leállítása miatt, ami tarifavitákhoz és az ipari termelékenység csökkenéséhez vezetett.

Az Orlen több mint 350 millió dollárt követel az MVM CEEnergytől a Gazprommal szembeni tartozásának biztosítékaként

– mondta egy forrás, egy varsói bíróság ítéletére hivatkozva. Az MVM CEEnergy egyelőre nem válaszolt a megkeresésekre.

A német Uniper a hónap elején Stockholmban több milliárd eurós választottbírósági eljárást nyert a Gazprommal szemben, amely lehetővé teszi számára, hogy felbontsa a szunnyadó gázszállítási szerződéseket, és precedenst teremthet hasonló ügyekre. Az Europol Gaz a Gazprommal szembeni keresetét ugyanehhez a választottbírósághoz nyújtotta be.