Augusztus elején megkezdődött és augusztus végéig tart a Balaton eddigi vízparti szabályozását felváltó új Vízparti Terv előzetes szakmai egyeztetése a települési önkormányzatokkal és az érintett szervezetekkel. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) korábbi tájékoztatása szerint mindezt követni fogja egy társadalmi egyeztetés is.

Csopak egyik közösségi oldalán máris megfogalmaztak egy aggályt a volt BAHART-kikötő területének tervezett átminősítése miatt - számolt be a hirbalaton.hu.

Az Együtt Csopakért nevű oldalon megjelent bejegyzés arra hívja fel a figyelmet, hogy az új Vízparti Tervben lekerült a Balatoni Hajózási Zrt. volt csopaki területéről a kijelölt gyalogos mólókijáró, parti sétány, valamint zöld-közkert jelölés. Amennyiben ezek a helyi építési szabályzatban nem kerülnek erre a területre vissza, úgy Csopak elveszítheti közérdekű funkcióit ezen a helyszínen.

Az érintett telek tulajdonosa zöld közkertként vásárolta meg az ingatlant, az adásvételi szerződésben foglalt megkötésekkel, külön nevesítve, hogy az a gyalogos forgalom elől nem elzárható.  Az új Vízparti Terv tervezetében viszont ez a terület már „összevont különleges terület”-ként van feltüntetve, ami nem biztosítja minden körülmények között, hogy a terület továbbra is a „köz számára látogatható zöldterület (közkert)” maradjon – fogalmazták meg a helyi aggályt a közösségi oldalon.