Lakosonként átlagosan mintegy 132 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett az Európai Unióban 2022 során, öt kilogrammal több, mint a 2020-ban közzétett első ilyen témájú jelentésben rögzítettekhez képest – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

A jelentés szerint 2022-ben az EU-ban összesen 59,2 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezett, a háztartások ennek 54 százalékát termelték, amely lakosonként 72 kilogrammot tett ki.

A fennmaradó 46 százalék az élelmiszer-ellátási láncban keletkezett. Egy lakosra vetítve

  • közel 10 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett a termelésben (2020-ban 14 kilogramm),
  • a gyártásban 25 kilogramm (2020-ban 23 kilogramm),
  • a vendéglátásban 15 kilogramm (2020-ban 12 kilogramm)
  • és az élelmiszer-forgalmazásban 11 kilogramm (ez az adat 2020-ban 9 kilogramm volt).

Magyarországon 2022-ben az élelmiszer-hulladék mennyisége egy lakosra vetítve 84 kilogrammot tett ki.

Az ellátási láncban keletkezett élelmiszer-hulladékból pedig a termelésre lakosonként 1 kilogramm, a gyártásra 14 kilogramm, az élelmiszer-forgalmazásra 6 kilogramm, a vendéglátásra 2 kilogramm jutott a hazánkban.

(via MTI)