Több mint kétmillióval nőtt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik nem engedhetik meg maguknak az egyhetes szabadságot – derült ki az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) uniós adatainak elemzéséből, amely a 2021 és a 2022-es adatokat hasonlítja össze.

Becslések szerint 39,7 millió dolgozó ember (15 százalék) nem engedhette meg magának, hogy egy hétig távol nyaraljon otthonától, sem saját országában, sem külföldön 2022-ben – ez a szám 2021-ben 37,6 millió (14 százalék) volt

A legnagyobb százalékpontos változás Írországban (+3,8 százalék) és Franciaországban (+2,5 százalék) történt.

A csökkenés ellenére továbbra is Olaszországban van a legtöbb munkavállaló, aki nem engedheti meg magának a pihenést (6 074 387).

  • Romániában (36 százalék) / Románia helyzete valószínűleg javult, mivel a kormány 23 százalékkal emelte minimálbért, és megerősítette a szakszervezetek helyzetét./
  • Cipruson (25 százalék) a legmagasabb a szabadságot nem engedő munkavállalók aránya
  • Görögországban is hasonló a helyzet (25 százalék).
  • Magyarország 24,3 százalékkal a negyedik helyen áll. 82 ezerrel több ember nem nyaralt, mint egy évvel korábban. Ez 1 455 824 magyart jelent.

A régióban Bulgáriában 23 százalék, Szlovákiában 18,9 százalék, Horvátországban pedig 19,4 százalék az érintettek aránya. Ausztriától és Szlovéniától pedig nagyon lemaradunk (5,9 százalék és 7,9 százalék).

A 82 ezres növekedés a magyarországi adatokban 1,58 százalékpontos emelkedést jelent, ami magasabb az EU-átlagnál (egy év alatt átlagosan 0,85 százalékponttal nőtt a nyaralni nem tudók aránya), bár nem kiugróan rossz arány.

Hollandiában jó a helyzet, mindössze 0,37 százalékponttal nőtt az arányuk a nyaralni nem tudóknak, de ez a dolgozóknak még így is csupán 5,6 százaléka.

A 2023-as adatok még ennél is rosszabbak lehetnek, miután  tavaly nyáron a nyaralási költségek  rekordnövekedésnek indultak, és a tavalyi reálbérek  az EU-ban a profitvezérelt infláció miatt csökkentek.

Tavaly óta több magyarnak szottyant kedve az adriai nyaralásra

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Itt olvashat erről többet >>>