Az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy az Európai Bizottság nem biztosított kellő hozzáférést az oltások adásvételi szerződéseihez. Azt is megállapították, hogy a szabálytalanul hozott olyan döntést a brüsszeli testület, hogy a szerződéseknek csak szerkesztett változatát hozza nyilvánosságra – írja az Euronews.

Ugyan a brüsszeli politikusok eleinte pozitívan értékelték  a végrehajtói szerv vakcinabehozatalát Európába, azonban gyorsan kritikák célkeresztjébe került a testület, amiért csak részleges hozzáférést nyújtott az oltóanyag-szerződésekhez, nem biztosítva a kellő átláthatóságot a fogyasztók számára.

A Zöldek parlamenti frakciója által indítványozott eljárás során a bizottság azzal érvelt, hogy a záradékokhoz való szélesebb körű hozzáférés aláásná a vállalkozások kereskedelmi érdekeit. Ennek ellenére a bíróság nem talált elégséges bizonyítékot az állítás alátámasztására, 

így megsemmisítette az Európai Bizottság azon határozatát, amely a COVID-vakcinákra vonatkozó szerződések bizonyos részeinek eltitkolására irányult.

Különösen rosszkor érinti az ítélet Ursula von der Leyen-t, a bizottság jelenlegi vezetőjét, hiszen újraválasztásáról július 18-án, másnap döntenek az Európai Parlamentben.

Ezek a szerződések a közegészségügyről szólnak, és közérdek, hogy a dózisok áráról, a mellékhatásokért való felelősségről, a szállítási ütemtervről és más lényeges tartalmakról szóló információk a lehető legátláthatóbbak és a nyilvánosság számára hozzáférhetőek legyenek

– nyilatkozta Kim van Sparrentak európai parlamenti képviselő sajtóközleményében, azt követően, hogy az ügyet a Európai Bíróság elé vitte.

Két hónapja van az elmarasztalt testületnek fellebezni az ítélet ellen, egyelőre mérlegelik a döntést.