A kontinens észak-nyugati, nagy tejtermelő országai, a többi között Németország, Dánia, Hollandia, Belgium, komoly kihívásokkal néznek szembe a termelésnek csökkenése miatt -  adta hírül az Agroinform.hu a Rabobank jelentését ismertetve.

Bár a tejkvóták korábbi megszüntetése után megugrott a tejtermelés,

az utóbbi években az új környezetvédelmi szabályozások, a munkaerő hiány és a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai miatt gyengült az európai tejszektor jövedelemtermelő képessége.

A termelőknek egyfelől figyelembe kell venniük a vízminőség veszélyeztetése és a fokozódó káros gázkibocsátás miatti korlátozásokat.

Másrészt kedvezőtlenül hat az európai tejtermelésre a kínai tejtermék import erőteljes visszaesése is, amely korábban, egy-két ország esetében a teljes termelésnek mintegy 40 százalékát vette fel.

A Rabobank által készített tanulmány két forgatókönyvet vázol fel, amelyek szerint Európa éves tejkibocsátása 13, illetve 20 százalékkal csökkenhet a következő tíz évben.

Richard Scheper, a Rabobank elemzője elmondta, hogy e kihívások fényében

a tejipari vállalatok kénytelenek lesznek a termelést a nagy értékű termékekre, például a speciális fehérjékre, a márkás fogyasztási cikkekre és a sajtokra összpontosítani.

Ez részben képes lehet ellensúlyozni a költségek növekedését, és segítene megőrizni a tejipari vállalatok piaci versenyképességét.