Hétfőn jelentette be Novák Katalin, hogy Stephen J. Shaw, angol demográfus-filmrendezővel közösen civil szervezetet alapított. Az X·Y Worldwide célja stratégiák kidolgozása a csökkenő születésszám elleni küzdelemben.

A bejelentés utáni napokban a volt államfő posztjai is megszaporodtak, innen derült ki, hogy a héten Dél-Koreába utazott, ahol a magyar családpolitika sikereiről tartott előadást, majd a szöuli parlamentben vendégeskedett, és a Hanyang Egyetemen is mondott egy beszédet. 

A fotók és a posztok alapján az útra a volt elnököt elkísérte alapítótársa, Stephen J. Shaw is. Az útról készült posztokban, fotókban pedig kivétel nélkül feltüntetik az X·Y Worldwide nevét. Shaw saját oldaláról derül ki az is, hogy a turné nem ér véget Dél-Koreában, onnan Japánba utaznak tovább.

Bár közösségi oldalán saját civil szervezetének társalapítójaként osztja meg posztjait, a valóságban Novák Katalin a napokban nem az X·Y Worldwide nevében, hanem volt államfőként népszerűsíti a magyar családpolitikát Dél-Koreában és Japánban

derítette ki a HVG. 

A portál kérdéseivel Novák Katalin titkárságához fordult, ahonnan azt a választ kapták:

Novák Katalin volt köztársasági elnökként kapott hivatalos meghívást Dél-Koreába és Japánba, tekintettel a demográfiai fordulat érdekében tett erőfeszítéseire és e téren szerzett tapasztalataira.

Az ilyen utakat a hatályos törvények szerint a magyar állam is finanszírozhatja.

Arra azonban, hogy a turnét ezekben az esetekben a magyar állam, vagy a meghívó fél állta, a lap nem kapott egyértelmű választ. A titkárság annyit közölt velük erről, hogy „az utazás megszervezése a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt”. Vagyis elvileg semmi nem zárja ki, hogy a dél-koreai és japán utat a magyar adófizetők állják.