Az nem újdonság, hogy a Facebook Marketplace-en rendületlenül próbálkoznak a csalók, az viszont már igen, hogy újabb átverés terjed a közösségi oldal piacterén:

a szélhámosok népszerű futárcégek weboldalát másolják le, üzenetükben a GLS-sel vitetnék el az árult terméket, így próbálják kicsalni a gyanútlan eladó adatait.

A Dívány szerzője az írja, hogy őt is „megtalálta” az újfajta csalás: Marketplace-en kínált fel eladásra egy-két tárgyat, amikor kapott néhány furcsa üzenet:

Helló. Lehetséges a GLS futárszolgálat általi kézbesítés? A szállítás természetesen az én költségemre történik. A futár eljön hozzád, és felveszi az árut.

Az üzenet küldője nem akarta megnézni a terméket, amire viszont sürgősen szüksége volt, átküldött egy linket, közölve, hogy már meg is rendelte a szállítást, amelyhez szüksége lenne az eladó adataira. Ezen a linken kiderült, hogy a bankkártyaadatokat is kéri.

  • A csaló által átküldött oldal nagyon hasonlított a GLS-ére, a színeket és a logókat is ellopták,
  • az üzeneteket viszonylag jó magyarsággal írták,
  • felhasználókat megnézve hamar kiderült, profiljuk kamu: kevés ismerős, kevés kép és bejegyzés jellemző rájuk, a nevek gyakran külföldiek, bár érkezezik üzenet magyar névvel is.

A GLS ügyfélszolgálatának tájékoztatása szerint valóban csalásról volt szó, a cikk íróját a bejelentése után értesítették: az adathalász weboldal már nem elérhető.