Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke decemberben az előző hónaphoz képest, elsősorban a cukor nemzetközi jegyzésének gyengülésére az ENSZ római székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó árindexe 127 pont lett decemberben, 0,5 százalékkal alacsonyabb novemberhez képest és 6,7 százalékkal magasabb 2023 decemberéhez viszonyítva.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag, mint

  • növényi olajok,
  • gabonatermények,
  • húsfélék,
  • tejtermékek
  • és a cukor

nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A mutató tavalyi átlaga 122 pont volt, 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023. évinél.

A FAO gabonaárindexe decemberben alig mozdult novemberhez képest, és 9,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, mivel a kukorica jegyzéseinek minimális emelkedése ellensúlyozta a búza jegyzéseinek esését. Az év egészét tekintve a FAO gabonaárindexe átlagosan 113,5 pontot lett, ami 13,3 százalékos csökkenés 2023-hoz képest, így a 2022-es rekordjához viszonyítva már a második éve süllyedt a mutató.

A növényi olajárindex decemberben 0,5 százalékkal csökkent novemberhez képest, de még így is 33,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A múlt év egészében a FAO növényi olajárindexe átlagosan 9,4 százalékkal volt magasabb, mint 2023-ban a szűkülő globális kínálat hatására.

A húsárindex decemberben 0,4 százalékkal emelkedett novemberhez képest, véget vetve a három hónapja tartó csökkenő trendnek, és 7,1 százalékkal haladta meg a 2023. decemberi értéket. Tavaly a húsárindex összességében 2,7 százalékkal haladta meg a 2023-as átlagot, a szarvasmarha-, juh- és baromfihús drágulása ellensúlyozta a sertéshús árának csökkenését.

A tejárindex hét egymást követő havi emelkedés után csökkent decemberben, novemberhez képest 0,7 százalékkal, bár még így is 17 százalékkal múlta felül a 2023. decemberi értéket. A múlt év egészében a FAO tejárindexe átlagosan 4,7 százalékkal volt magasabb, mint 2023-ban, elsősorban a megugró vajárak miatt.

A FAO decemberi cukorárindexe 5,1 százalékkal süllyedt novemberhez képest a főbb termelő országok javuló terméskilátásaira, 10,6 százalékkal maradt el a 2023. decemberi szinttől; 2024 egészét tekintve a cukorárindex átlagosan 13,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2023-ban.