Olvasóink már korábban felhívták a figyelmünket arra, hogy tragédia érte a múlt pénteki vihar alatt vonuló fecskeállományt. A hideg és a szél ugyanis alacsonyabb magasságba kényszerítette a madarakat, akik közül sokan kihűlve és elgyengülve a földre estek, ellepve az utakat.

A Balaton partján a 71-es úton Balatonalmáditól Keszthelyig több ezer legyengült madár borítja az utakat, rengeteget közülük elütöttek, de a déli parton is sok a földre esett fecske.

Az állatvédők sorra teszik közzé felhívásaikat és összefogásra kérnek mindenkit a fecskék megmentéséért. Újabb olvasóink jelezték, hogy a hatóságokkal közösen több helyen forgalomlassító akciókat szerveznek, meleg helyre szállítják a kihűlt madarakat és igyekeznek gondoskodni az etetésükről. 

Kép: Facebook

A Balaton északi partján például az Alsóörsi kempingben több ezer fecske gyűlt össze. A tornácokon, az épületek párkányain vertek ideiglenes tanyát. Az állatvédők a legyengült és éhező madarak etetésére hirdettek mára akciót. Reményeik szerint ezt a több ezres állományt fel tudják roborálni olyan állapotra, hogy képesek legyenek továbbindulni a következő két hétben.

De nemcsak a Balatonnál, hanem az ország minden pontján tapasztalható a fecskék tömeges megjelenése. Csoportosan próbálnak száraz menedéket keresni és akár több száz fecske is megjelenhet teraszokon, házak falán, párkányokon.

Az állatvédők azt tanácsolják, hogy

  • Ne menjünk oda hozzájuk, ne zavarjuk őket. Ilyenkor a menedék alatt összebújva melegítik egymást és tartalékolják az energiájukat. Ha megijednek tőlünk, újra és újra kirepülnek az esőbe és ezzel egyre több energiát veszítenek.
  • Ne próbáljuk etetni őket kenyérrel, magokkal. A fecskék rovarevők, így ezeket a táplálékokat nem fogják megenni, csak ismét megzavarhatjuk a pihenőjüket a ténykedéssel.

Amit viszont biztosan tehetünk a madarakért:

  • Ha sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjuk őket pihenni.
  • Ha a napokig tartó eső miatt nem tudnak tovább vonulni, akkor kitehetünk nekik egy lapos, széles tálkába élő lisztkukacot. Volt már rá példa, hogy ettek is belőle, bár tálból enni más, mint repülő rovarra vadászni.
  • Sajnos sok fecske repült ablaknak, és még többet ütött el autó, mert alacsonyan repkedtek az út felett és legyengülve ültek az utak mellett. Mindenki vezessen óvatosan, ha pedig az út mentén gubbasztó vagy bárhol a földön lévő fecskét talál, ne hagyja magára.
  • Ha elázott fecskét találunk leesve a földre, vagy láthatóan rossz állapotban, vegyük fel és egy papírtörlővel kibélelt cipős dobozban vigyük a házba, vagy fedett, melegebb helyre, például garázsba, műhelybe. Ha a fecske remeg, gubbaszt, eldől, akkor a dobozba tehetünk mellé meleg vizes palackot.