Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (fed) elnöke hétfőn azt nyilatkozta: a legutóbbi, fél százalékpontos kamatcsökkentés nem értelmezhető annak a jeleként, hogy a jövőbeni lépések is ugyanilyen drasztikusak lesznek, sőt, éppen ellenkezőleg.

Az amerikai jegybank vezetője Nashville-ben kijelentette, ő és kollégái arra törekednek, hogy egyensúlyba hozzák az infláció csökkenését a munkaerőpiac támogatásával és hagyják, hogy a következő lépéseket az adatok függvényében tegyék meg. Szerinte ha a gazdaság a várakozásoknak megfelelően növekedik, akkor a politika idővel semlegesebb lehet, ugyanakkor nincsenek semmilyen előre meghatározott pályán.

A CNBC tudósítása szerint Jerome Powell jelezte, hogy ha az adatok konzisztensek maradnak, akkor idén várhatóan még további kamatcsökkentésre lehet számítani, de kisebb, negyed százalékpontos lépésekben.

Jerome Powell a döntés kapcsán megjegyezte, hogy a döntéshozók meggyőződését az az elv tükrözi, amely szerint ideje lenne a politika újrakalibrálásának egy olyan irány felé, amely a jelenlegi feltételeket jobban tükrözi.

A Fed 2022 márciusától kezdődően kezdett harcolni az inflációs hullámok ellen; a döntéshozók az utóbbi időben figyelmüket a munkaerőpiacra irányították, amelyet Jerome Powell „szilárdnak” jellemzett, bár az elmúlt évben „egyértelműen enyhült”.

Hozzátette, szerinte a döntésükkel azt az irányelvüket erősítik, amely alapján mérsékelt gazdasági növekedési környezetben is fenn lehet tartani a munkaerőpiac erősségét, az infláció pedig tartósan a jegybank célja felé mozdulhat el.

A határidős piaci árazás azt jelzi, hogy a Fed a november 6-7-i ülésén valószínűleg óvatosan fog eljárni, és negyedpontos csökkentést hagy jóvá. A kereskedők azonban a decemberi lépést agresszívebb félpontos csökkentésnek látják. Jerome Powell ugyanakkor a maga részéről a gazdaság erősségével kapcsolatban bizakodását fejezte ki, meglátása szerint pedig az infláció is tovább enyhül.

Most már csak meg kéne indokolni ezt a felhőtlen jókedvet

Miután megvolt a Fed várt kamatcsökkentése, a befektetők most a makroadatokra, a vállalati nyereségekre és persze a közelgő elnökválasztásra kezdhetnek el koncentrálni. Mindezt akkor, amikor szezonálisan elég nagy mozgások szokták jellemezni a tőzsdét.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.