A Munkaügyi Statisztikai Hivatal közlése szerint csupán 114 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a múlt hónapban, ami a legtöbb becslés alatt van. A közgazdászok szerint ez az egyik leggyengébb adat a világjárvány óta, az átlagos órabér pedig szintén alulmúlta a várakozásokat.

A kiábrándító foglalkoztatási jelentés alapján attól tartanak, hogy a gazdaság hirtelen ütemben eshet vissza, ez pedig a részvénypiacok eladását és a kincstárjegyek hozamának csökkenését eredményezte.

A Bloomberg szerint az adatok okot adhatnak a Fednek arra, hogy úgy gondolják, a jelenlegi monetáris politikájuk túlságosan is lehűti a munkaerőpiacot, ahelyett, hogy a járvány előtti egészséges trendhez visszatérne.

A lap megjegyzi, hogy a munkanélküliségi ráta emelkedése beindította az úgynevezett Sahm-szabály néven ismert recessziós mutatót is, melynek ötletgazdája, Claudia Sahm szerint ugyan az Egyesült Államok nincs recesszióban, de nem jó irányba halad.

A Sahm-szabály a munkanélküliségi ráta három hónapos mozgóátlagát vizsgálja. Az előzetes, évtizedekre visszanyúló tapasztalatok szerint ha ez az átlag az adott ciklus mélypontjához képest fél százalékponttal nő, akkor az amerikai gazdaság recesszióban van.

Nem erre számítottak az elemzők, több lett a munkanélküli

A várt stagnálás helyett emelkedett a munkanélküliség az eurót használó országokban, míg az Európai Unióban a májusival megegyező rátát regisztráltak.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.