A legtöbb élelmiszerben túl sok a cukor, és a zsír. Ennek megváltoztatása érdekében a német Max Rubner Intézet (MRI) konkrét csökkentési célokat dolgoz ki, több mint 80 szakértő, és 14 élelmiszeripari szövetséggel együttműködve.

A Bild megtudta, hogy melyek ezek a célok:

  • Az édesített kóla italokban, beleértve a Coca-Colát is 15 százalékkal kevesebb legyen a cukor. A legfontosabb, hogy csökkentsék magát az édes ízt.
  • Az omlós sütemények és kekszek 10 százalékkal kevesebb cukrot tartalmazzank.
  • A kolbásztermékekben akár 10 százalékkal kevesebb só lehet.
  • A gyümölcslevek és gyümölcsjoghurtok csak természetes fruktózzal készüljenek.

Új recepteket terveznek még a gofri, pékáruk esetében, de a reggeli gabonapelyhek és ropogós müzli is kevesebb zsírt, sót, cukrot tartalmazna.

A gyártóknak is be kell tartaniuk a követelményeket.

Az MRI 2025-ig nem áll elő adatokkal, mert tudományosan megalapozott, célcsoportokra szabott receptekkel szeretnék elérni, hogy a feldolgozott élelmiszerekben csökkenjen a cukor, a zsírok és a só aránya, és könnyebbé váljon az egészséges táplálkozás.

A pénztárcánkat is legalább akkora ütemben fogyasztják a súlycsökkentő gyógyszerek, mint a pluszkilóinkat

Friss adatok szerint túlsúlyos amerikai betegek teljes éves ellátási költsége két évvel a súlycsökkentő gyógyszerek szedésének elkezdése után 46 százalékkal nőtt, szemben a gyógyszereket nem szedő kontrollcsoport költségeinek 14 százalékos növekedésével. Erről itt írtunk részletesebben >>>