Sokan nem elégedettek a kormány családtámogatási rendszerével, és úgy gondolják, a kedvezményes hitelek és adókedvezmények nem alkalmasak arra, hogy valóban gyerekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat – derült ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készített felméréséből.

A megkérdezettek 51 százaléka nem, vagy inkább nem elégedett a támogatásokkal, miközben 35 százalék vélekedik róluk pozitívan. 56 százalék szerint a különböző adókedvezmények és kedvezményes hitelek nem vagy inkább nem alkalmasak arra, hogy gyerekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat, ebben csak 37 százalék bízik.

A válaszadók 86 százaléka tartja problémának a népességcsökkenést, és csupán 10 százalék szerint nem gond, hogy egyre kevesebb gyerek születik.

Az idén júniusban 6040 gyerek született Magyarországon, ami 1217-tel kevesebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Ez az elmúlt 20 év legalacsonyabb adata.

A Fidesz-KDNP szavazóinak 16 százaléka szerint nem probléma az egyre kevesebb gyerek, abban viszont megint csak megosztott a magyar társadalom, hogy vajon a bevándorlók megoldhatják-e az ország demográfiai válságát. Orbán Viktor tusványosi beszédében azt mondta, Magyarországnak „önfenntartó állapotba kell kerülni, nem lehet szó migrációból pótolt népességről”.

Ezzel a kijelentéssel

  • összesen 61 százalék értett egyet,
  • a Fidesz szavazóinak 91 százaléka,
  • az ellenzékiek 37,
  • a Tisza szavazók 48,
  • a pártnélküliek 54 százaléka ért egyet a miniszterelnökkel.

Gyerekvállalási kedv csökkenése

  • 52 százalékos többség szerint anyagi okai vannak,
  • 33 százalék szerint a jövőtől való félelem tartja vissza a párokat a gyerekvállalástól,
  • 18 százalék gondolja, hogy a „fiataloknak ma már kevésbé fontos a családalapítás”,
  • 14 százaléknyian látnak a trend mögött politikai okokat,
  • és ugyanennyien vannak, akik szerint „az állam nem támogatja eléggé a családokat”.

Minden nyolcadik válaszadó (12 százalék) szerint a népességfogyásnak az is oka, hogy a fiatalok inkább külföldön alapítanak családot. Csupán a válaszadók 6-6 százaléka mondja azt, hogy nehéz összeegyeztetni a szülőséget a munkával és hogy rossz a közszolgáltatások – vagyis a bölcsőde, óvoda, iskola, egészségügyi ellátás – színvonala.

Akadályok

  • 4 százalék szerint „a fiatalok nehezebben találnak párt, mint régen”.
  • a jövőtől való félelem (26 százalék), 
  • a családtámogatások elégtelensége (8 százalék), 
  • a politikai okok (8 százalék).

Mivel lehetne ösztönözni a gyerekvállalást?

A megkérdezettek több, mint fele, 59 százalék szerint a jobb fizetésekkel és a magasabb életszínvonallal, 29 százalék szerint pedig javuló közszolgáltatásokkal, értve ezalatt a bölcsődei- óvodai- egészségügyi ellátás és az oktatás színvonalát, 23 százalék szerint segíteni kell a nőket, hogy a családjuk mellett is sikeresek lehessenek a munkájukban. 21 százalék szerint még több családtámogatással, adókedvezménnyel és kedvezményes hitellel.

Népszerűtlen a támogatások kiterjesztése a határon túlra

Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadásában azt mondta, idővel az összes olyan támogatást, ami „a magyar társadalom stabilitását és rugalmasságát szolgálja – például a családtámogatási rendszert – ki kell terjeszteni teljes egészében a magyarok lakta területekre az országhatáron kívülre is”.

A Publicus kutatása szerint Orbán Viktor azon tervével, csupán az emberek 26 százaléka ért egyet, 69 százalék ellenez egy ilyen intézkedést. 

Tanévkezdés - Iszonyúan le vagyunk maradva a szomszédokhoz képest

Ausztriában a családi pótlék mellé még iskolakezdési támogatást is kapnak a szülők. Szlovákiában pedig az egyetemisták után is jár családi pótlék. Erről itt olvashat többet >>>