Ferenc pápa pénteken mindkét amerikai elnökjelöltet az abortusz és a migráció terén folytatott, szerinte életellenes politikájuk miatt bírálta.

Az egyházfő azt tanácsolta az amerikai katolikusoknak, hogy a közelgő választásokon arra adják voksukat, akit a „kisebbik rossznak” tartanak.

Mindkettő az élet ellen van, legyen az, aki a migránsokat kirúgja, vagy legyen az, aki csecsemőket öl

– mondta Ferenc.

Az argentin jezsuitát egy légi sajtótájékoztatón kérték fel, hogy adjon tanácsot az amerikai katolikus szavazóknak, miközben négy országot érintő ázsiai körútjáról visszarepült Rómába. Ferenc hangsúlyozta, hogy ő nem amerikai, és nem fog szavazni.

Sem a republikánus jelöltet, Donald Trumpot, sem a demokrata jelöltet, Kamala Harrist nem említette név szerint.

Ferenc mégis keményen fogalmazott, amikor arra kérték, hogy mérlegelje álláspontjukat az amerikai választások két égető kérdésében – az abortusz és a migráció –, amelyek a katolikus egyház számára is nagy jelentőséggel bírnak.

Ferenc a migránsok helyzetét pápasága egyik prioritásává tette, és határozottan és gyakran beszél erről. Bár Ferenc határozottan fenntartja az abortuszt tiltó egyházi tanítást, nem hangsúlyozta annyira az egyházi tanítást, mint elődei – adott hírt róla az AP.