A szúnyogok által terjesztett rettegett betegségek, a dengue-láz, a Zika-vírus, a malária, a Chikungunya-láz és a nyugat-nílusi láz elleni küzdelem legújabb lépéseként új módszert alkalmaztak a tudósok.

Drónokat vetettek be, amelyekkel a Fidzsi-szigetek felett baktériummal fertőzött szúnyogokat dobtak le. 

A cél ezzel az, hogy megakadályozzák bizonyos fertőző betegségek terjedését, számolt be a Dívány az IFL Science ismertetése alapján.

A világ lakosságának mintegy fele olyan helyen él, ahol a dengue-láz terjedésének magas a kockázata. Idén nagyon megugrott a megbetegedések száma,  a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet jelentése szerint 2024 első 28 hetében  233 százalékkal nőtt az előző évhez képest a fertőzöttek száma.

A World Mosquito Program olyan stratégiát dolgozott ki, amelynek lényege, hogy a szúnyogokat Wolbachia baktériummal fertőzik meg. Ezek sem az emberre, sem a környezetre nem jelentenek veszélyt.  

A baktérium azonban képes megakadályozni, hogy a dengue-vírus megmaradjon a szúnyogok szervezetében, így azok nem lesznek képesek csípésükkel továbbadni a betegséget az embereknek.

A baktériumokkal fertőzött rovarokat drónok segítségével juttatják a levegőbe.

A trópusi és szubtrópusi országokban a dengue-láz a malária után a második leggyakoribb szúnyog által terjesztett fertőzés. 

A súlyos trópusi betegségek már a térségünkben is valós veszélyt jelentenek, miután térségünkben is megjelentek a terjesztésért felelős szúnyogfajták.

Az Európai Unióban tavaly összesen 130 megbetegedést jegyeztek fel, ez csaknem duplája a megelőző évinek.