Az Oscar-díjra nevező bizottság döntése alapján Koltai Lajos Semmelweis című alkotása képviseli hazánkat a nemzetközi film kategóriában nevezve. A Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készült filmet mintegy 350 ezren nézték meg itthon a mozikban.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 97. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2023. november 1.-2024. szeptember 30. között mutatnak be hazájában – írja a magyar.film.hu.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla dramaturg vett részt. A bizottság 18 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a hivatalos magyar nevezést.

19. századi bécsi hangulat

Koltai Lajos rendező-operatőr filmje az „anyák megmentőjeként” világhírűvé vált magyar orvosról egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket.

A két főszereplőn kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

Az országok hivatalos Oscar nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra és az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 2-án kerül majd sor Los Angeles-ben.