A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal a várakozásával indokolta, hogy a francia államháztartási hiány az eddig vártnál számottevően magasabb lesz, és ez jelentősen emeli a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósságrátát is a következő években. 

A Fitch a hosszú futamidejű francia szuverén küladósság "AA mínusz" besorolását a kilátás rontásával egyidejűleg megerősítette.  

A cég a negatív osztályzati kilátás megállapításához fűzött indoklásában kiemelte: várakozása szerint a GDP-arányos francia államháztartási deficit az idén 6,1 százalékra emelkedik, vagyis jelentősen meghaladja a francia kormány és a Fitch egybehangzó eddigi előrejelzésében szereplő 5,1 százalékot. 

  • A rontott deficitelőrejelzés fő okai között említette a hitelminősítő:
  • a vártnál gyengébb költségvetési bevételnövekedést,
  • és azt, hogy a nyári soron kívüli parlamenti választások miatt az áprilisban meghirdetett stabilitási program konszolidációs intézkedéseit nem hajtották végre maradéktalanul.

Komoly megszorításokra kényszerült a kormány, most kell okosan kalibrálni

A francia kabinet csütörtökön mutatta be a 2025-ös költségvetést, amely 60 milliárd euró (24 ezer milliárd forint) értékű adóemelést és kiadáscsökkentést irányoz elő a növekvő költségvetési hiány kezelése érdekében. Erről itt írtunk részletesen >>>

A Fitch Ratings hangsúlyozza: az általa 2024 egészére várt francia államháztartási hiány a második legmagasabb deficit az euróövezeten belül, és csaknem háromszorosan haladja meg a cég "AA" minősítési sávjában nyilvántartott szuverén adósok előrejelzett idei deficitjének mediánszintjét. 

A hitelminősítő közölte: felülvizsgált prognózisa szerint ebben a környezetben a francia államadósságráta 2026 végére eléri a hazai össztermék 116,3 százalékát, amely a második legmagasabb szint lenne az "AA" sávban szereplő szuverén adósok körében, és több mint a kétszerese az ebben az osztályzati kategóriában nyilvántartott államadósok prognosztizált mediánjának. 

A francia államadósság GDP-arányos kamatterhe a Fitch várakozása szerint 2026-ra fokozatos emelkedéssel eléri a 4,7 százalékot. 

A hitelminősítő megjegyzi, hogy a francia szuverén kötvényhozamok az euróövezeti jegybank (EKB) kamatcsökkentésétől várt ütemnél kisebb mértékben csökkentek, és a francia állampapírok kockázati hozamfelára az összehasonlítható futamidejű német Bundhoz képest 80 bázispontra emelkedett a nyári választások után a korábbi 50 bázispontról.