Olyan történt a hazai labdarúgásban, amire 2010 óta nem volt példa: 14 év után először fordul elő, hogy nem nőtt az élvonalbeli klubok árbevétele. 

A 2023-as bajnokságban részt vevő csapatok összesen mintegy 56 milliárd forintból gazdálkodhattak, ez pedig 10 százalékos bővülést jelent 2022-höz képest,

ami nem annyira meglepő, tekintve, hogy az elmúlt 14 évben minden bajnokság után növekvő bevételről jelentettek a csapatok. Ebben még az sem jelentett akadályt, hogy menet közben (2015-ben) 16-ról 12-re csökkent a bajnokságban szereplő klubok száma – még abban a szezonban is tudtak egy közel 1 milliárdos emelkedést produkálni – írja a G7.

A piaci árbevétel árnyoldala

Hiába látható növekedés a bajnokság egészében, most először tapasztalható, hogy nem nőtt a klubokat fenntartó vállalatok összesített árbevétele, ami a cégek piaci árbevételét jelenti. Tehát nem tudtak gyarapodást regisztrálni értékesítésből, ami vonatkozhat akár jegyeladásokra vagy ajándéktárgyak értékesítésére. Ez azért probléma, mert ez a piaci folyamat határozza meg egy cég működését.

A portál szerint a hazai labdarúgásban azonban ez nem teljesen így van: egyrészt már a futballtársaságok ide könyvelt bevételeinek egy jelentő részes sem piaci, másrészt ezekhez a cégekhez rengeteg olyan pénz érkezik be, amit nem itt mutatnak ki.

Utóbbiak az úgynevezett egyéb bevételek, amelyek az esetek jelentős részében különböző – jellemzően állami – támogatásokat takarnak.

Ebben a vizsgált 14 éves periódusban az NB I. csapatainak az összesített árbevételének körülbelül kétharmada jött piaci oldalról és egyharmada egyéb bevételekből. Előbbi torpant meg 2023-ban, 50 millióval kevesebb pénzt folyt be a kasszába.

Ismét veszteséges a hazai élvonal

Hiába növekszik a céges és az állami támogatás, a magyar bajnokság újfent veszteséges lett. Régebben jellemző volt a túlköltekezés és a negatív balansz, a létszámcsökkentés óta egyetlen évben sem fordult elő, hogy mínuszban álljanak a mutatók.

Azok után, hogy 2019-ben már 4 milliárdos nyereséget is elkönyvelt a liga, 2023-ban 1,9 millárd veszteséget termelt.

Annak ellenére, hogy a csapatokat fenntartó cégek nyereséget jelentettek, két olyan cég is volt, amely masszívan túlköltekezett, ez húzta le végül az egész ligát.

A G7 szerint a Fehérvár volt az egyik ilyen: a csapat költségvetése 2023-ban lényegében összeomlott, hiszen míg a korábbi években jellemzően 9-11 milliárd forintból gazdálkodtak, tavaly az összes bevételük a 3,5 milliárdot sem érte el. Ennek pedig nyilvánvalóan az az oka, hogy olajra lépet a Mol.