William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója David Barneával, az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetőjével, valamint Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnökkel és Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével egyeztetett. A következő napokban folytatják a megbeszéléseket.

Az Izrael és a Gázai övezetben aktív Hamász terrorszervezet háborújában az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom próbál közvetíteni. A tárgyalások ugyanakkor hónapok óta nagyon lassan haladnak.

Május óta Joe Biden amerikai elnök több fázisból álló békejavaslatára összpontosítanak, amely végeredményben tartós tűzszünetet és túszcserét tartalmaz.

A Biden-terv első lépcsőben egy hathetes fegyvernyugvást ír elő, aminek során a Gázai övezetbe hurcolt túszok egy bizonyos csoportját elengednék a szélsőségesek.

Izraeli hatóságok szerint a Hamász kezén 115 túsz lehet, akik közül azonban többen már életüket veszíthették.

Az izraeli túszokért cserébe Izraelben őrizetbe vett palesztinok szabadulhatnának.

Második lépcsőben a harcokat tartósan beszüntetnék és a maradék foglyokat is elengednék. Utolsó lépcsőben pedig megkezdődne a komoly háborús pusztítást szenvedett Gázai övezet újjáépítése.