Körülbelül 100 méter távolságból, egy háztetőről adták le a lövést Donald Trumpra Pennsylvaniában egy kampányrendezvény alatt – idézte fel az Economx megkeresésére vasárnap az Egyesült Államokban előző este történt támadás körülményeit Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Megírtuk: a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen egy 20 éves amerikai férfi rálőtt Donald Trump republikánus elnökjelöltre, aki a fülén sérült meg, és miután a titkosszolgálatok kimenekítették a helyszínről, az ambuláns ellátás után elhagyhatta a kórházat. Az elkövetőt a helyszínen agyonlőtték. 

Szemtanúk figyelmeztették a biztonsági őröket 

Georg Spöttle az Economxnak elmondta: jelenleg úgy tűnik, hogy civilek, akik a kerítésen kívülről figyelték a rendezvényt, észrevették, hogy valaki egy fegyverrel a kezében felmászik a háztetőre, a szemtanúk szóltak a biztonsági erőknek.

Azok ugyanakkor késlekedtek, nem nagyon akartak hinni nekik, és csak több perces késedelemmel igyekeztek felderíteni, valós eseményről van-e szó, ám akkorra a merénylő már leadta a lövéseket – mondta.

Mint fogalmazott, az volt a szerencse, hogy egy olyan fiatal férfi volt az elkövető, aki egyrészt a megjelent fotók alapján nem tűnik túl intelligens személynek: hosszú, zsíros haj és kicsit elborult tekintet jellemzi. Emellett vélhetően nem is volt egy fegyverszakértő – annak ellenére, hogy mint kiderült, rendszeresen látogatott lőfegyverekkel foglalkozó youtube-csatornákat.  

Rutintalan lehetett a támadó

Katonai szemmel nézve: ha nagy távolságból akar valaki egy célpontot eltalálni, ahhoz több tényezőt figyelembe kell venni – részletezte a biztonságpolitikai szakértő.

Például az aktuális hőmérsékletet, a levegő pártartalmát a helyszínen, a szél irányát – ezek mind befolyásolják a lövedék útját. Értelemszerűen számít az is, hogy milyen fegyvert vesznek igénybe, annak milyen a csőhosszúsága, huzagolása, milyen távolságra képes lőni, illetve milyen az alkalmazott lövedék ballisztikus pályája, a céltávcső – ezeket a szakértő szerint egy profi mesterlövész vagy vadász mind figyelembe veszi ahhoz, hogy el tudja találni a célpontot.

Donald Trump támadója ezzel nem volt tisztában, és ez mentette meg az elnök úr életét, bár sajnálatos módon – mivel a lövedékek mellé mentek –, egy ember meghalt, ketten megsebesültek – emelte ki Georg Spöttle, rámutatva: elég gyorsan lőtt a merénylő, és még nem lehet pontosan tudni, milyen lőfegyverrel.

Egyes hírek szerint elképzelhető, hogy egy AR15-ös gépkarabéllyal, ami egy szabadon megszerezhető lőfegyver az USA-ban és alapvetően gyors lövésekre, közelharcra alkalmas, de nem egy mesterlövésznek való eszköz. A legtöbb merényletet ezzel követik el az Államokban, ezért is volt már szó arról, hogy be akarják tiltani vagy korlátozzák a hozzáférést.

A 20 éves merénylő, akit Thomas Matthew Crooksnak hívtak, és a támadás után a titkosszolgálatok agyonlőtték, az amerikai törvények szerint nem volt nagykorú, vagyis nem birtokolhatott volna lőfegyvert.

Ezért még kérdés, hogy honnan szerezte a fegyvert: elképzelhető, hogy valamely rokonától, ismerősétől. 

Ízekre szedik a hatóságok

Georg Spöttle vázolta: a döbbenetes támadásról az elkövetkező órákban, napokban derül ki több részlet.

A hatóságok nyilvánvalóan begyűjtik az elkövető környezetéből az információkat: átvizsgálják az adathordozóit, a mobiltelefonját, a laptopját, ha van, az otthoni gépét és alaposan kiértékelik, hogy volt-e kapcsolata bármilyen radikális csoporttal

Rámutatott: az Egyesült Államokban nagyon sok önjelölt milícia működik, szerintük az amerikai alkotmányos rend nem jogszerű, ezért azt meg kell dönteni – ezek a csoportok jellemzően fegyverekkel is rendelkeznek, rancheken gyakorolnak az ilyen szélsőséges célok érdekében.

A hatóságok – IT szakemberek bevonásával – megvizsgálnak minden körülményt, például azt is, hogy Matthew Crooks milyen weboldalakat látogatott, kikkel kommunikált, esetleg az internet segítségével radikalizálódott-e, volt-e kötődése a radikális iszlám irányába.

A családját, baráti körét is kikérdezik – sorolta, kiemelve: azt az FBI is jelezte, hogy az elsődleges vizsgálatok több napot fognak igénybe venni.

A cél az, hogy kiderítsék, mi lehetett a kiváltó oka, hogy egy fiatalember meg akarja gyilkolni az elnökjelöltet.

Magányos őrült lehetett az elkövető

Érdekes adalék, hogy egy amerikai hírportál szerint a támadó is a republikánus pártnál volt regisztrálva, mint potenciális szavazó – jegyezte meg Georg Spöttle.

Kitért rá: sokan írják a cikkek alatti kommentekben, hogy a történteket nem másnak, mint Joe Bidennek lehet köszönni, meg a balliberális oldalnak, akik szavai szerint naponta olyan gyűlölettriádokat hangoztatnak Donald Trump ellen, miszerint például elnöksége esetén vége lesz az amerikai demokráciának, diktatúrát fog építeni, embereket vet börtönbe.

Úgy fogalmazott, hogy ha valaki mentális problémákkal küzd és fogékony az ilyen gyűlöletbeszédekre, akkor fegyverfanatikusként, belekeveredve egy sötét gondolati örvénybe, értékelheti úgy, hogy hőssé válik, ha egy ilyen elnökjelölttől megszabadítja a világot.

Ugyanakkor szerinte az is lehetséges, hogy az elkövető valakinek tetszelegni akart, mint ahogy történt a Ronald Reagen elleni revolveres merényletnél, amit egy elmebeteg taxisofőr követett el 1981-ben. 

Állítása szerint Reagen támadója csak lemásolta az akkoriban divatos Taxisofőr című film egyik jelenetét, hogy megmentse a filmben játszó Jodie Fostert, akibe halálosan szerelmes volt – idézte fel.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a mostani jelenség ugyanaz lehet, mint ami Robert Ficoval történt.

A szlovák elnök ellen hasonlóképp olyan gyűlöletkampány zajlott az országában, hogy emlékezetes: májusban egy idős biztonsági őr úgy gondolta, lőfegyvert fog és meggyilkolja a miniszterelnököt.

Gyanítom, hogy ez ugyanígy történt. A mostani hírek alapján kisebb az esélye, hogy egy szervezett milícia állhat mögötte – jegyezte meg.

Akkor ugyanis például nem egy tinédzsert jelöltek volna a feladatra, hanem egy olyan tagjukat, aki szolgált a hadseregben, mesterlövész kiképzést kapott és ilyen távolságból sikeres merényletet követett volna el.

Az eddig megismert körülményekből úgy vélem, hogy inkább magányos elkövető lehetett Trump támadója – mondta a szakértő az Economxnak.

Mulasztottak a védelmi erők?

Spöttle szerint, ha abból indulunk ki, hogy Magyarországon miként működik az állami-ünnepi rendezvények biztosítása, tudható, hogy a TEK nagyon precízen a magaslati pontokat, például épületek tetejét foglalja el, és nem hagynak ki egyetlen kockázatos körülményt sem, mesterlövészekkel vagy drónokkal figyelik a környéket.

Pennsylvaniában hibának mondható, hogy nem voltak fent megfigyelő drónok, amik észlelték volna, hogy valaki egy háztetőre kimegy egy lőfegyverrel, pedig sokkal hamarabb meg lehetett volna akadályozni a támadást – jegyezte meg. Ám ebből is, mint minden merényletből az Egyesült Államok Titkosszolgálata, a Secret Service, amely az elnök védelmét hivatott biztosítani, illetve a rendőri szervek, biztonsági cégek tanulni lesznek kénytelenek.

Szerinte ugyanis egy ilyen fontos kampányrendezvényen, ahol az elnökjelölt közvetlen közelségbe kerül az emberekkel, nagyon jelentős biztonsági kockázatok vannak jelen.

A Trump közelében lévő áldozat életét az eltévedt lövedék oltotta ki, de felröppent olyan hír is, hogy lehet, hogy a súgógépből tört le egy szilánk a lövés következtében és az sebesítette meg az elnökjelölt fülét – mondta, összegezve: elképzelhető, hogy voltak hibák, de még nem tudni, hogy a helyi biztonsági erők vagy a titkosszolgálatok lehettek-e kevésbé figyelmesek.

Mindenesetre az FBI a szemtanúk és az illetékesek meghallgatásával ezt is ki fogja vizsgálni.

Orbán Viktornak is van félnivalója

Georg Spöttle azt is felidézte: Robert Fico két napja éppen megjegyezte, hogy elképzelhető, hogy újabb merénylet történik.

Úgy vélte, a történtek tükrében azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a magyar miniszterelnök ellen is komoly gyűlöletkampány zajlik amiatt, mert békemisszióra indult.

Sokan, nemzetközi szinten is úgy támadják Orbán Viktort, mintha legalábbis háborút akarna szítani. Holott éppen talán ő az egyetlen politikus a világon, aki azon van, hogy az eddig is már több százezer áldozattal járó vérontást a továbbiakban megakadályozza, és két háborús felet megbékítsen, hogy ne sodródjunk bele egy esetleges atomháborúba.

Vannak emberek, akik annyira gyűlölik Orbán Viktort, hogy az életére törnének. A Fico elleni merényletnél is sok ilyen kommentet lehetett olvasni Magyarországon. Hogy kívánhatja valaki másnak a halálát? – vetette fel.

Úgy látja, a Trump elleni támadás is megerősíti, hogy a magyar miniszterelnöknek is van félnivalója.

Lehetnek olyanok: szervezetek, elvakult szélsőbaloldaliak, neonácik vagy csak egyszerűen magányos őrültek, akikben felmerül, hogy lemásolják az ilyen merényleteket. De az a szerencse, hogy nálunk nem lehet ilyen könnyen lőfegyverhez jutni, Amerikában ez sokkal egyszerűbben megoldható – mondta.

Mi azonban nem tartunk itt, ezért egy fegyveres merényletnek kisebb a kockázata, de nem zárható ki. Ugyanakkor külföldön is sokan gyűlölik a kormányfőt – jegyezte meg.

A szakértő kiemelte: napi szinten vannak olyan kockázatelemzések az USA-ban és itthon is, amelynek során az elnök védelmét ellátó szervek alaposan kielemzik a potenciális veszélyeket egy-egy esemény kapcsán, és az ilyen merényletekből, mint például Ficonál is, tanulnak a szakszolgálatok.

Az eddigi tapasztalataim szerint a nyilvános eseményeken rendkívül példás az Orbán Viktor védelmét biztosító felkészültség, és biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtesznek, hogy ezekhez hasonló eset ne fordulhasson elő – hangsúlyozta Georg Spöttle.