A fenntarthatóság jegyében stratégiai együttműködést kötött a Gránit Alapkezelő Zrt. az ALTEO Energiakereskedő Zrt.-vel, amely értelmében 2025-ben az Alapkezelő által kezelt ingatlanok villamosenergia-ellátását az ALTEO biztosítja, méghozzá legalább 35 százalékban tiszta és megújuló energiaforrásból, az ALTEO tulajdonában álló vagy általa menedzselt naperőművekből – írja közleményében az alapkezelő.

„Jelentős lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a Gránit Alapkezelőt valódi Zöld Alapkezelőként tartsák számon a piacon. Üzleti stratégiánkban és befektetési döntéseinkben kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság elve és gyakorlata, amelynek megfelelően egyre inkább előtérbe kerülnek az ESG-szempontok szerinti fejlesztések és beruházások. Az ALTEO-val való együttműködésünk fontos mérföldkövet jelent a még zöldebb működés irányába, hiszen a kezelt ingatlanjaink teljes éves fogyasztásának, vagyis 28 GWh-nak több mint a harmada fog megújuló forrásból származni 2025-ben. Ennek köszönhetően kézzel fogható zöld és fenntartható szolgáltatást nyújtunk ügyfeleink számára” – emelte ki Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója Fotó: Gránit Alapkezelő
Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója
Fotó: Gránit Alapkezelő

A közlemény szerint Magyarországon az ingatlanok energiafelhasználásának zöld energia aránya folyamatosan növekszik, azonban még mindig viszonylag alacsony.

Jelenleg a megújuló energiaforrások, mint a napenergia, szélenergia és biomassza, az ország teljes energiafogyasztásának csupán körülbelül 15 százalékát teszik ki, és ez az arány az ingatlanok esetében is körülbelül hasonló.

Éppen ezért is kiemelkedő a Gránit Alapkezelő 35 százalékos vállalása. Az Alapkezelő célja, hogy a piacon tényleges „zöld alapkezelőként” végezze tevékenységét, ez irányban számos további lépést tesz. Ebben fontos szerep jut az Alapkezelő ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatásait összpontosító Grandum Ingatlankezelőnek is, amely szeptember végéig minden ingatlanjára energiaauditot készít, megalapozva számos további zöld, energiahatékonyságot növelő projekt és korszerűsítés elindítását. A folyamatban lévő vagy tervezett projektek között a Green House irodaházban napelemet telepítenek majd, az Alkotás Point irodaházban teljes gépészeti megújítást hajtanak végre, az Infopark G épületében pedig szintén gépészeti korszerűsítés zajlik.

„Az ALTEO eredményességét a kezdetektől a fenntarthatóságra való törekvés határozza meg. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy ügyfeleinkkel egyetértésben – figyelembe véve az egyedi igényeket, adottságokat – folyamatosan növeljük a megújuló energia és a nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelés részarányát. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Gránit Alapkezelővel is együttműködhetünk ezen a területen, és hogy tovább bővül azoknak a partnereinknek a száma, amelyek üzleti és stratégia céljaik között szintén kiemelt helyen szerepel a fenntarthatóság” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója Fotó: Gránit Alapkezelő
ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója
Fotó: Gránit Alapkezelő

Zöld alapot hoz létre a Gránit Alapkezelő

A Gránit Alapkezelő részt vesz a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Tőkeholding (NTH) által kidolgozott Baross Gábor Tőkeprogram második pilléreként indult Zöld Alapok Tőkeprogramjában, amelyben az NTH befektetési döntése értelmében egy új, 50 milliárd forintos jegyzett tőkéjű, szigorúan zöld szempontok alapján működő, az uniós szabályozás alapján SFDR 8-as minősítésű alap létrehozását kezdi meg a társaság. Az új alap fenntartható, illetve a zöld átállást és zöld célokat támogató fejlesztéseket, valamint befektetéseket valósít majd meg, előre meghatározott befektetési politika alapján, támogatva Magyarország és az Európai Unió zöld átállási terveit.