A szeptemberi becsöngetéssel kezdődött a nyári szünet utáni első Kormányinfó.

Gulyás Gergely arról számolt be, hogy teljeskörű tájékoztatást és képet kaptak a minapi kormányülésen az oktatás helyzetéről. 

Eszerint a kormány a vállalásoknak megfelelően folytatja a pedagógusbér-emelési programot.

2025-re a diplomás átlagbér Magyarországon bruttó 1 millió 25 ezer forint lesz, a pedagógus átlagbérek 820 ezer forintra emelkednek,

– ez további 21 százalékos emelkedést jelent. 

A jövő szempontjából ugyanis nincs fontosabb, mint a közoktatás – vallja a kormány, a pedagógusokat pedig anyagilag is meg kell becsülni. Mi több, azt is bejelentették, hogy a ciklus végére a bruttó egymillió forintos fizetést is meghaladhatja a pedagógus átlagbér.

Előbb érkezik a családi pótlék

Pénteken már utal is az államkincstár - jelentette be a kormányszóvivő. Vitályos Eszter elmondása szerint a Magyar Posta is pénteken kezdi a kézbesítést. Ezután hosszan sorolta a kormány támogatásairól szóló eddigi döntéseket. 

Ukrán szállítás

Szó volt természetesen a háborúról is a kormányülésen, ezen belül is az energiabiztonság kérdésével. Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy a brüsszeli támogatás ugyan nincs, de 

mégis sikerült előrelépni. 

emlékeztetett rá, hogy a  Mol több tárgyalást folytatott az energiabiztonság biztosítása érdekében, ezeket a megállapodásokat jó eséllyel meg is tudják kötni. Habár ez költségesebb és kockázatosabb is, mint az ukrán szállítás, de jogilag megoldható. Az egyeztetések jelenleg is zajlanak.

Gulyás Gergely később azt is hozzáfűzte, hogy a Mol veheti át a kőolajszállítási feladatot az orosz–ukrán határtól. Ennek következtében másfél dollárral lehet drágább egy hordó olaj, tehát nincs ingyen a megoldás, de legalább van megoldás. A miniszter beszámolója szerint szerint úgy tűnik az ukrán fél is hajlik arra, hogy ezt elfogadja. Biztos akkor lesz, ha már mindent aláírtak. A kormány nem számol vele – legalábbis nem szeretné – hogy ennek következtében emelkedjenek az árak.

A kormány egyébként számol azzal az opcióval, hogy a Barátság kőolajvezeték véglegesen ellehetetlenül, vagy akár megsemmisül. Habár Magyarországnak jelentős tartalékai vannak, de így is súlyos csapás lenne a gazdaságnak.

Ha Brüsszelnek migránsok kellenek, tudunk segíteni


Az Európai Bíróság ítéletével foglalkozott a kormány - már ami a migrációt és a büntetést illeti. Brüsszel ugyanis  továbbra is rá akarja kényszeríteni Magyarországot a migránsok beengedésére.

Ha Brüsszel továbbra is erősködik, akkor Gulyás Gergely szerint vállalják, hogy a migránsokat ellenőrzött beléptetés után rögtön Brüsszelbe szállítják.

Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkapják őket. Egyirányú jegyet biztosítunk nekik

– nyomatékosította a miniszter, hozzátéve, hogy tovább nem szeretnénk fizetni a bírságot, szeptemberig dűlőre kell tehát jutni. 

Már 70 ezren letöltötték a kormányzati alkalmazást

Az eddigi bonyolult és életidegen, nehezen kitölthető állami rendszerek után lehetőség lesz arra, hogy az ügyeit mindenki interneten, akár a saját telefonján, könnyen elintézze. Az alkalmazást már több mint 70 ezren töltötték le, szeptembertől indul, jövő nyárra pedig kiteljesedik.

Erős a gazdaság, bár tény, hogy visszaesett a fogyasztás

- A magyar növekedés a legjobbak között lesz, de nem olyan erős, mint ahogyan azt vártuk - ismerte el egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A magyar gazdaság ettől még az EU első harmadában lesz a 2 százalékos növekedéssel. Ez is bővülés és mutatja a magyar gazdaság erejét, jövőre pedig még ennél is nagyobb lesz – bizakodott a miniszter. 

A gazdasági növekedésről szóló fejtegetésre további kérdések is érkeztek. Hogy kettessel fog-e kezdődni a növekedés mértéke 2024-ben arra Gulyás Gergely úgy válaszolt: 

Innen vagy onnan, de közel lesz hozzá

Hozzátette: jövő évtől új beruházások is indulnak, mi több, idén is lesz már néhány. A beruházási stopnál a kormány nem tervez érdemi változtatást.  

Rendkívüli kötvénykibocsátás?

Elismerte, hogy költségvetés cash flow problémákkal küzd, de a kormány úgy látja, hogy nem lesz szükség soron kívüli kötvénykibocsátásra. Arról is tájékoztatott, hogy az inflációról meghallgatták a pénzügyminiszter beszámolóját. Eszerint az élelmiszerek esetében radikálisan csökkent a pénzromlás üteme, és minden jel arra utal, hogy az infláció az év egészében négy százalék alatt marad.

A kórházak is szóba kerültek

- Lesz-e hatósági vizsgálat a kórházi állapotokról, melyeket Magyar Péter hozott nyilvánosságra az elmúlt héten - hangzott el a kérdés a sajtó részéről. Gulyás Gergely szerint először azt kell megvizsgálni, hogy igazak-e egyáltalán Magyar Péter állításai a kórházak állapotáról, ha nem, akkor nincs szükség hatósági vizsgálatra. Hozzátette azt is, hogy az érintett kórházak tagadják a vádakat, továbbá csak a műtétek 5 ezreléke maradt el a rendkívüli hőség miatt.

Gulyás szerint

ez egy kísérlet az egészségügyi dolgozók lejáratására.

Mindenhol elvárható, hogy tisztaság és rend legyen. Ha valahol ilyen problémák vannak, ott a kórház vezetőségének kell kivizsgálnia, de ha valótlanságokat állít valaki, az nem fogadható el – tette hozzá a miniszter. Gulyás Gergely szerint amúgy a fényképek is lehetnek valótlanok.

A miniszter szerint amúgy nem kérdés, hogy van mit javítani a kórházakban és a magyar egészségügyben tapasztalható állapotokon, de nem szabad elmenni amellett, hogy az ott dolgozók elképesztő munkát végeznek. Nem fogadható el tehát, hogy célzott lejárató kampányt folytassanak ellenük. 

„Nem látnám, hogy az állam rossz üzleteket kötne”

Gulyás Gergely reagált az állam irodavásárlásaira is. Megvédve a döntéseket arról beszélt, hogy az állam a piaci árhoz közeli szinten vesz irodaházakat, kifejezetten jó energiabesorolással, jó állapotban. Helyesnek tartja, hogy a kormány nem bérli őket, hanem megveszi a bizonyos számítások szerint jelentősen túlárazott ingatlanokat. A vásárlás összértéke egyéként 580 milliárd forintot emészt fel. 

Hosszan sorolta a példákat, hogy a piacon ennél csak drágább és rosszabb lehetőségek vannak. Mint ismert, összesen 3 állami irodaház épül - Zuglóban, a Kopaszi-gátnál valamint az Ajtósi Dürer soron - ezeknek négyzetméterára 1 millió 785 ezer forint körül alakul. A II. kerületben egy 100 éves épületben ugyanez másfélmillió, a XI. kerületben 2 millió 100 ezer, de akad még rossz helyen, rossz besorolással 1 millió 800 ezerért is iroda - ecsetelte a miniszter.