Brutális, közel 400 milliós büntetést varrt a Booking nyakába a GVH

Brutális, közel 400 milliós büntetést varrt a Booking nyakába a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy a globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozás továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, és a fogyasztók pszichés befolyásolását. "Jutalmuk" minden idők legmagasabb utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága lett.

Mivel nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a Booking, a nemzeti versenyhatóság a feltárt jogsértések miatt 382,5 millió forintra bírságolta a vállalkozást. Ez minden idők legmagasabb utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága. A döntés azt jelzi, hogy a GVH kiemelten védi a magyar családokat, illetve a turisztikai ágazatot – áll a hivatal július 15-én kiadott közleményében.

A nemzeti versenyhatóság 2018-ban indított versenyfelügyeleti eljárást a Booking.com B.V.-vel szemben. A GVH az eljárás során feltárta, hogy a vállalkozás több ponton is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott:

  • A reklámjaiban hangsúlyozta a szálláshelyek „ingyenes lemondhatóságát”, azonban a fogyasztók a lehetőséget számos szálláshely esetében csak időben korlátozottan vehették igénybe, továbbá magasabb árat is fizettek, mint ugyanazért a szállásért „ingyenes lemondás” nélkül.
  • Sürgető jellegű tájékoztatásokat tett közzé, melyek összességében azt a látszatot keltették a fogyasztó számára, hogy az általa is keresett szálláshely nagy népszerűségnek örvend, korlátozottan elérhető, mely pszichés nyomásgyakorlásra alkalmas.
  • Nem a szakmai gondosság követelményének megfelelően járt el a SZÉP-kártyás fizetési opcióval kapcsolatos lehetőségek megjelenítése során.

Az azóta bíróság által jogalapjában megerősített jogsértések következtében a GVH Versenytanácsa 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki a cégre 2020 áprilisában, és eltiltotta az első két pontban megállapított gyakorlatoktól, valamint kötelezte, hogy igazolja a nemzeti versenyhatóság felé a jogsértések beszüntetését.

Az utolsó pillanatig nem tettek eleget az ítéletnek

A GVH a most lezárt utóvizsgálati eljárásban megállapította, hogy a Booking nem teljesítette maradéktalanul az előírt kötelezettségeit. Bár a vállalkozás a sürgető üzenetek használatát csökkentette, azonban egészen 2024. február 26-ig alkalmazott olyan üzeneteket, melyek a tiltásnak nem feleltek meg és alkalmasak voltak pszichés nyomásgyakorlásra („Hasonló nem foglalható”, „[Helységben] kevés a szabad hely a kiválasztott napokon”). A cég emellett egészen 2024. április 26-ig nem hagyott fel az ingyenes lemondhatóság szlogenjével, hanem helyette kivezette az olcsóbb, nem lemondható (lemondás esetén a foglaló elvesztésével járó) ajánlatokat a magyar fogyasztók számára, hátrányos helyzetbe hozva ezzel őket.

A vállalkozás végül az eljárás végső szakaszában - bár a jogsértéseket nem ismerte el- módosította a kifogásolt kereskedelmi gyakorlatait, hogy azok megfeleljenek a GVH elvárásainak és a fogyasztók jogos érdekeinek.

Ennek keretében többek között visszavezette a magyar fogyasztók számára az olcsóbb, de a foglaló elvesztése nélkül nem lemondható szállásajánlatokat is. A GVH Versenytanácsa a feltárt jogsértések miatt – az utóvizsgálati eljárások esetében rekordmagas – 382,5 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Az ügy kapcsán a GVH a fogyasztók figyelmét arra hívja fel, hogy mindig gondosan járjanak el a nyaralásaik, nyári utazásaik megtervezésekor. 

Igyekezzenek ellenállni az impulzusvásárlásnak és ne hagyják, hogy döntésükben sürgessék őket. Mindig szánjanak megfelelő időt az ajánlatok összevetésére, valamint gondolják alaposan végig saját igényeiket és lehetőségeiket.

– szerepel a közleményben.

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Ötven év után visszatért a gyártósorra a Lamborghini Countach

Az első LP400-at gyár- és családlátogatásra vitték.
Túlturizmus: miért pont mostanra vált elviselhetetlenné?

Túlturizmus: miért pont mostanra vált elviselhetetlenné?

Egyre több turistaparadicsom lakossága jelzi, hogy besokalltak a lakóhelyüket elözönlő tömegtől. Az Economxnak nyilatkozó szakértő szerint azonban egyelőre kevés az igazán hatékony intézkedés ilyen téren.

Újabb hírek érkeztek a leégett miskolctapolcai fürdő állapotáról

Újabb hírek érkeztek a leégett miskolctapolcai fürdő állapotáról

A barlangfürdő tetőszerkezete teljesen leégett, az új polgármester pedig nagy ígéretet tett.

Lángok martalékává lett a Miskolctapolcai Barlangfürdő

Ijesztő orvosi eseteket jelentettek Győr-Moson-Sopronból

Németország magára zár: Nagyon nem teszik a befektetőknek a jobboldali áttörés

Németország magára zár: Nagyon nem teszik a befektetőknek a jobboldali áttörés

Tovább nőhet a munkaerőhiány, mert elmaradnak a külföldi szakmunkások – ettől tartanak Európa vezető gazdaságában az AfD párt választási sikerei után.

Lefőtt a kávé Németországban: elfordultak a választók, a kancellár pakolhat?

Vannak konfliktusok, de európai nyitáson is gondolkodik a repoharas cég

Radikálisan lerövidítené a kórházi várólistákat egy magyar találmány

Radikálisan lerövidítené a kórházi várólistákat egy magyar találmány

A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet a legújabb mesterségesintelligencia-módszerekkel forradalmasítja a betegéletút-elemzést.

Nyugaton a piac, keleten a hatalom használja majd a mesterséges intelligenciát

Hat utast kellett leszállítani egy Brüsszelbe induló repülőről, nem bírtak magukkal

Egyre nagyobb a baj, több tucat postát zárnak be

Egyre nagyobb a baj, több tucat postát zárnak be

Szeptember közepétől postapartnerként üzemelnek tovább.

Blogok

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Brutális, közel 400 milliós büntetést varrt a Booking nyakába a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy a globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozás továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, és a...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.