Komoly aggodalmukat jelezték a közelgő influenzaszezon előtt az orvosok, a gyógyszerészek és a gyártói szövetségek Európa legnagyobb piacán.

Az egészségügyi szakemberek szerint Németország a csökkent termelés és a szállítás szűk keresztmetszetei miatt immár nem képes kordában tartani az országszerte hetek óta növekvő gyógyszerhiányt, ezért szinte biztos, hogy az őszi-téli vírusok idején a lakosságot nem tudják majd ellátni a szükséges készítményekkel.

Fontos gyógyszereket keresnek hiába

A durvuló gyógyszerhiányra a Welt vasárnapi számában hívták fel a figyelmet: a jelzések szerint jelenleg már hiányoznak fontos asztmagyógyszerek, illetve sok antibiotikum és recept nélkül kapható készítmény is, ami a betegellátásban és a patikákban szeptemberben már érezhető ellátási zavarokat okozott. 

Az, hogy mely gyógyszereket érinti konkrétan és milyen mértékben a készlethiány, folyamatosan változik, és régiónként is nagyon eltérő – közölte a lappal Markus Beier, a Háziorvosok Szövetségének (HAEV) szövetségi elnöke.

Nem jönnek a szállítmányok külföldről sem

Az Észak-Rajna Gyógyszerészek Szövetsége kifejtette: minden második receptfelírást a szállításban jellemző, szűk keresztmetszetek akadályozzák, amely a belföldi és külföldi nagy gyártók esetében is jellemző.

Ez amiatt van, mert a szövetségi kormány körülbelül egy éve elfogadta az úgynevezett ellátási szűk keresztmetszetről szóló törvényt, amellyel eredetileg javítani kívánt a korábbi években is már tömegesen jelentkező problémán.

Az egészségügyi ágazat szereplői úgy tapasztalják, hogy az eddigi intézkedések messze nem elegendők, a törvénynek eddig nem volt hatása, sőt, a piaci hiányosságok idén fokozódtak. 

A gyártók termelése sem bővült – jelezte a Hessian Gyógyszerész Szövetség. 

A minisztérium cáfol, az orvosok magukra maradtak

A német szövetségi gyógyszerügynökség (BfArM) honlapján szeptember végén csaknem ötszáz szállítási szűk keresztmetszetet tartanak nyilván, ami a tavalyi hiánynak ugyan a fele, ám a megfázásos időszak, – amikor a legnagyobb az éves gyógyszerigény –, még csak most kezdődik.

A szövetségi egészségügyi minisztérium ugyanakkor máris cáfolta, hogy gyógyszerhiány lenne az országban, inkább a piac „szelektív fennakadásaira” hivatkoznak és kiemelték, hogy minden termék esetén kapható azonos hatóanyagú, alternatív készítmény

Orvosok és gyógyszerészek viszont azt panaszolják, hogy a szaktárca eltartott kisujjal kezeli a kérdést, és teljesen rájuk maradt a gyógyszerhiány kezelése. 

A gyerekek és a szívbetegek miatt is riadót fújtak

A szövetégi intézet szerint tavaly különösen a gyermekorvosi praxisokat érintették a termelési és szállítási nehézségek.

A mintegy 12 ezer praxist képviselő Gyermek- és Serdülőorvosok Szakmai Egyesülete (BVKJ) már szintén jelezte, hogy ha ismét nagyobb fertőzési hullám lesz az idén, akkor a gyermekgyógyszerek felírása is akadályozott lesz.

Emiatt a közelgő őszi és téli szezon sok szülő számára „akasztós játékká válhat”

– fogalmaznak.

Beállt a sorba a Rezidens Kardiológusok Szövetsége (BNK) is, amely közölte: a gyakorlatban szinte minden nap érkeznek visszajelzések arról, hogy nem állnak rendelkezésre gyógyszerek

Rámutattak: márpedig bizonyos készítmények esetében problémás lesz, ha a betegek nem szedik be azokat vagy helyettesítő termékekre szorulnak.