Az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál az Inforádióban azt mondta, az elmúlt napok alapján úgy látja, nem tudták pontosan felmérni az igényeket Budapesten, de az első pár nap sem mérvadó, és itt van még az első hétvége.

„Tizennyolc ügyeleti telephelyen kezdődött el a tevékenység Budapesten. Ezeket egy gondos előkészítő munkával jelöltük ki, amelynek során a közlekedési útvonalakat, a tömegközlekedést, az egészségügyi intézmények elhelyezkedését, a lakosságszámot és még nagyon sok tényezőt figyelembe vettünk. A 18 telephely közül három egyébként dedikált gyermekügyeletként működik. Összességében a három nap alatt 259 beteget láttunk el, köztük 59 gyermek, illetve 17 év alatti fiatal volt" – jelentette ki Győrfi Pál.

Hozzátette, igazán súlyos esettel nem találkoztak, jellemzően torokfájás, gyengeség, szédülés miatt fordultak az ügyelethez a betegek, akiknek körülbelül 15 százalékát kellett aztán továbbirányítani még valamilyen kivizsgálásra, ellátásra, kórházba.

Október 1. óta 73 címre ki is kellett menniük ügyeleti gépjárművel, hogy a betegeket a lakásukban lássák el, mivel állapotuk vagy az élethelyzetük miatt nem tudtak bemenni az ügyeletre. Győrfi Pál ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „a rendszer terhelése a várakozás alatt maradt”.

Az OMSZ szóvivője úgy látja, hogy amikor a budapesti ellátórendszert tervezték, akkor hiteles adatokra a korábbi időszakból nem támaszkodhattak, hiszen eddig magánszolgáltatók különféle módon, struktúrában végezték ezt az ellátást, önkormányzati finanszírozással, alvállalkozók bevonásával.

Egyelőre, ha csak ezt a három napot nézzük, akkor úgy tűnhet, hogy túlbiztosítottuk a rendszert, hiszen például az egy telephelyen egy órára jutó betegforgalom nem éri el az egy beteget, vagyis eddig azt látjuk, hogy 2-3 óránként jön egy beteg az ügyeletre, tette hozzá. Még előttünk van az első hétvége, olyankor a tapasztalatok szerint jelentősen megnő a betegszám, valamint ugyan komoly tájékoztatás előzte meg az ügyelet indulását, de azért kell idő a betegeknek is, amíg megszokják, hogy a 1830-at kell hívni, vagy hogy hol vannak az új ügyeleti telephelyek. Ezért még nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Egyelőre az első három nap alapján azt lehet mondani, hogy nagyon alacsony betegszámmal működnek az ügyeletek fővárosszerte – vélekedett a szóvivő.

Egyetlen számot kell megjegyezni Budapesten, ha orvosra van szükség

Októbertől indult az új, központosított orvosi ügyeleti rendszer a fővárosban. Felnőttek és gyermekek esetében is egységesen a 1830-as számot kell hívni, de fontos hangsúlyozni, hogy sürgősségi, életveszélyes eseteket továbbra is a 112-es segélyhívón kell jelezni.  Itt írtunk a részletekről >>>