Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Azt írták, hogy a legnagyobb büntetést – 140 ezer forintot – egy 132 kilométer per órával száguldó autós kapta. A jelzés nélküli rendőrségi autók további 13 gyorshajtót állítottak meg, ők összesen 730 ezer forint közigazgatási bírságot és 60 büntetőpontot kaptak.

A kormány szeptember 1-jétől megemeli a sebességhatár átlépéséért járó bírságok összegét – olvasható a Magyar Közlönyben. Amennyiben a megengedett legnagyobb sebesség 50 kilométer/óra, akkor 15 kilométer/órás átlépés esetén 39 000 forint lesz a bírság összege, ha viszont 75 kilométer/órával lépjük át a határt, tehát 125 kilométer/órával hajtunk, akkor már az előbbi tízszeresét, vagyis 390 000 forint bírságot kapunk.

A július 29. és augusztus 11. közötti két hét alatt a hídon felállított traffipaxok 196 gyorshajtót mértek be.

Az Árpád hídon a nap 24 órájában lehet sebességmérésre számítani.

A BRFK közlekedésrendészeti főosztályának megbízott vezetője, Léránt Krisztián július közepén közölte, a 2023 nyarán történt hatalmas  halálos baleset óta kiemelten figyelnek az Árpád hídra és annak közvetlen környezetére.

A RACE-001-es rendszámú, csaknem 700 lóerősre tuningolt Mercedes sofőrje egy 26 éves, szabályosan közlekedő kerékpáros gázolt halálra 2023. július 1-jén hajnalban az Árpád hídon, miközben egy spontán kialakult versenyben vett részt két BMW-vel. A Mercedes sofőrje elvesztette uralmát a járműve fölött, az letarolta a szalagkorlátot az Árpád hídon, és halálra gázolt egy ott szabályosan közlekedő kerékpárost.

Az Árpád hídon a tragédia után sem lassítottak az autósok, volt, aki 167 km/órával új rekordot állított fel egy olyan szakaszon, haol 70-nel lehet menni. 

Pár hete, július 3-án egy lopott taxival okoztak balesetet a hídon, melyben az elkövető és két vétlen ember is életét vesztette, később egy kanyarodó autós ütött el egy kerékpárost, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

Karácsony Gergely főpolgármester már többször bejelentette, drasztikusan csökkentené a halálos balesetek számát Budapesten. A főváros ezért negyvenöt új sebességmérőt bérel, és helyez ki a budapesti utakon.

Július 23-án is halállal végződött egy eszetlen száguldás - az ártatlan halálával.

Egy Suzukiban ülő, szabályosan közlekedő 47 éves férfinek esélye sem volt, hogy életben maradjon A Róbert Károly körút és a Lehel utca kereszteződésében zöld lámpán ment át, nem is ment gyorsan, még észre is vette a felé száguldó Mercedest, de már már hiába fékezett.

A piroson áthajtó, balról érkező autó óriási sebességgel csapódott a vezető oldali ajtónak. A balesetet okozó 20 éves sofőr és az egyik utasa elfutott ahelyett, hogy segítséget hívtak volna és a helyszínen maradtak volna.