Magyarország azért tart itt, mert az elmúlt 14 évben politikai alapon dőlt el, hogy ki lehet sikeres az üzletben, nem a tehetség és a képesség számított – jelentette ki a Telexnek adott interjúban Gyurcsány Ferenc. Megismételte, korábban azért választotta Bajnai Gordont a pénzügyek élére, mert biztos volt benne, hogy nem politikai szempontok alapján dönt, és senki nem tudja megvesztegetni.

Amit nem hozna vissza Gyurcsány Ferenc a kormányzásából, az az alapállás, miszerint a kormány feladata erőltetett ütemben gyorsítani a polgárosodást. Ebben volt egy kritizálható népnevelő szándék – fogalmazott. 

Nem jó, ha egy kormány nevelni akar, még ha az semmi volt ahhoz az evangelizációs törekvéshez képest, mint ami most történik.

A DK elnöke arra is válaszolt, hogy Magyar Péter azt mondta, 2027-től duplájára emelnék a minimálbért, és a cél, hogy a kormányzati ciklus végére, 2030-ra 1 millió forint legyen. Orbán Viktor, most azt ígérte, hogy 2-3 éven belül 1000 euró lesz a minimálbér, az átlagbér pedig 1 millió forint.

Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet kevesebb a minimálbér, mint ami egy ember normális életéhez szükséges. Ebbe bele kell érteni a lakhatást, a kulturális fogyasztást, a nyaralást, és azt is, hogy legyen egy-két hónapnyi tartaléka.

Az Egyensúly Intézet friss szegénységkutatása szerint ez ma nettó 450 ezer forint, ami több, mint amiről a többiek beszéltek. Ma szégyenteljesen alulfizetett az egész ország – fogalmazott. „Az emberek kétharmada nem, vagy csak épp meg tud birkózni 100 ezer forint hirtelen kiadással. Ma kétszer annyit költenek az emberek magánegészségügyre, mint az én kormányzásom végén. Ha meg akarnak gyógyulni ma, kénytelenek elmenni a magánegészségügybe."

A politikus beszélt a főváros helyzetéről is, szerinte nem lesz új választás 2026-ig, mert se a Fidesznek se a Tiszának nem érdeke kísérletet tenni arra, hogy feloszlassa a közgyűlést. Gyurcsány Ferenc úgy látta, végtelenül konstruktív volt a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a DK három képviselője, miközben a Fidesz ott tesz keresztbe Karácsonynak, ahol csak tud, a Tisza pedig még keresi a helyét. Szerinte abban kompromisszum lesz előbb-utóbb, hogy melyik utat, járdát vagy bicikliutat újítsák fel.

Aki pedig továbbra is akadályozza ezt, az lesz a troublemaker, és őt majd a választók kérik számon.

Gyurcsány Ferenc kijelentette, ártatlannak tartja a korrupcióval vádolt óbudai polgármestert, Kiss Lászlót. Ha bűnösnek mondják ki, meg kell ismernünk, hogy mi alapján döntöttek így – fogalmazott.

Nekem ebben hosszú track recordom van.

Amikor a Sukoró-üggyel vádoltak, teljesen nyilvánvalóan börtönbe akartak juttatni. Kénytelen voltam megismerkedni az ügy részleteivel, és a mai napig azt gondolom, hogy ártatlanul csukták börtönbe Tátrai Miklóst, a vagyonkezelő korábbi vezetőjét – mondta a DK elnöke.