Az Iráni Forradalmi Gárda közleménye szerint a Hamász vezetője az új iráni elnök beiktatására érkezett Teheránba, amikor végeztek vele - jelentette az Euronews a CNN híre alapján.

A Hamász vezetőjét és az iráni biztonsági erők tisztjét Hanije szálláshelyénél vették célba. A palesztin terrorszervezet szerint Izrael áll a merénylet mögött.

A Hamasz iszlamista terrorszervezet közleményében úgy reagált, hogy „egy hazaáruló cionista rajtaütés történt a teheráni rezidenciáján”.

Az Iráni Forradalmi Gárda azt közölte, hogy Hanijét és iráni testőrét a Hamasz vezér teheráni rezidenciájánál vették célba. Az incidens körülményeit vizsgálják.

Iszmáíl Hanije, a Hamász meggyilkolt vezetője egy 2015-ben készült képen, miközben interjút ad a sajtónak
Iszmáíl Hanije, a Hamász meggyilkolt vezetője egy 2015-ben készült képen, miközben interjút ad a sajtónak

Hanije, a Hamasz legfőbb vezetője ideje nagy részét Katarban töltötte száműzetésben. A Gázai övezetben menekültcsaládba született 61 éves Iszmail Hanije korábban a Palesztin Hatóság miniszterelnöke is volt. 

Izrael hivatalosan egyelőre nem kommentálta Hanije kiiktatását.

Az olajpiac máris reagált

Megugrott az olaj árfolyama, miután a kereskedők úgy ítélték meg, a Hamász-vezető megölése tovább fokozza a feszültséget a régióban, amely a világ nyersolajtermelésének mintegy harmadát adja.A globális irányadó Brent hordónként 80 dollár közelébe emelkedett.A támadás nyilvánvalóan megfoszt a tűzszünet reményétől - értékelte Priyanka Sachdeva, a szingapúri Phillip Nova Pte brókercég vezető piaci elemzője. Hozzátette: mivel Teheránban történt, valószínű, hogy szélesebb körű konfliktust válthat ki, és más országok bevonásának lehetünk tanúi.

Elfogatóparancs volt ellene

Az Economx több ízben is beszámolt arról, hogy Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze május 20-án elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.

Karim Khan az interneten is elérhető közleménye szerint palesztin oldalon Jahja Szinvár, a Hamász gázai övezeti vezetője, Mohammed Diab Ibrahim Al-Maszri , a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka és Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője ellen kérte elfogatóparancs kiadását.