A hamisított termékek értékesítése az elmúlt években világszerte robbanásszerűen megnőtt, és sok közülük jelentős egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent. E csalások túlnyomó többsége mögött Ázsiából eredeztethető szervezett bűnözői csoportok állnak. 

Az európai piacokon az ipar 23,3 milliárd euró közvetlen veszteséget szenvedett el a hamisítványok miatt, míg a teljes veszteség meghaladta a 37 milliárd eurót

– állapította meg a 2023-as State of the Fake jelentés. Az internet forradalmasította a fogyasztók vásárlási szokásait, mivel lehetővé tette számukra, hogy gyorsan megtaláljanak több eladót, összehasonlítsák az árakat és véleményeket olvassanak az online eladók megbízhatóságáról.

Az oldalak, az áruk és a visszajelzések azonban nem feltétlenül valódiak.

Bárki, aki online vásárol, előbb-utóbb valószínűleg belefut egy-két csalóba. Tanulmányok szerint minden negyedik ember vásárolt már olyasmit az interneten, amiről kiderült, hogy hamisítvány.

A termékek márkaneve a minőség és a megbízhatóság fontos mutatója. Bár sok vállalat képei és információi szerzői jogi védelem alatt állnak, ez a legtöbb hamisítót nem állítja meg.

Nem csak luxuscikkeket hamisítanak

Sok gyártó hiheti, hogy ők védve vannak, hiszen általában a csalók luxuscikkeket hamisítanak. Valójában azonban minden olyan szállítható termék, amely jó minőségű és jelentős árrés van rajta, alkalmas a hamisításra – derül ki a Better Business Bureau (BBB) tanulmányából.

Szinte mindent lehet hamisítani és online értékesíteni, ami szállítható, beleértve olyan mindennapi termékeket, mint a nyomtatótinta, a fejhallgató, a telefontöltő, a sportcipő, a kozmetikumok, sőt még az autóalkatrészek is.

A nagyközönség számára nehéz eldönteni, hogy egy weboldal valódi-e vagy hamisított árut árul. Ráadásul a kínált árak sem feltétlenül jelzik, hogy a termék hamisítvány, részben mivel a hamisított termékek eladói gyakran olyan eladási árakat használnak, amelyek közel állnak a valódi termék árához.

A Corsearch 2023-as elemzése szerint a márkák éves szinten 74 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetnek el az e-kereskedelmi oldalakon és a közösségi média platformokon jelenlévő hamisított áruk miatt.

Napjainkban a hamisítók által árult gyakori termékek közé tartoznak a márkás napszemüvegek, a designer ruhák, a sportmezek és az egyéb felszerelések, például a golfütők, a sportcipők, az órák, az ékszerek, a kézitáskák, a szigetelt bögrék, a kozmetikumok, a szórakoztató elektronikai cikkek és tucatnyi más terméktípus.

A hamisítás negatív hatása a gazdaságra

A hamisított termékek nemcsak a fogyasztókat és a jogtulajdonosokat érintik negatívan, hanem komoly hatással vannak a munkaerőpiacra és a társadalomra is. A legújabb tanulmányok szerint az EU-ban három kulcsfontosságú ágazat – a ruházat, a kozmetikumok és a játékok – szenvedte el a legnagyobb veszteségeket az elmúlt években a hamisítványok miatt.

Ezek az iparágak évente több mint 16 milliárd euró veszteséget könyvelhettek el az Európai Unióban, illetve számos munkahely is megszünhetett emiatt.

A ruházati ágazatban a hamisítványok miatt 2018-2021 között évente átlagosan 160 ezer munkahely szűnt meg, míg a kozmetikai szektorban ez a szám 32 ezerre tehető.

A legnagyobb veszteségeket Németország és Olaszország szenvedte el, ahol a hamisítványok jelenléte miatt a helyi ipar jelentős bevételkieséssel és munkahelycsökkenéssel nézett szembe.

Emellett a játékpiacon, ahol a hamis termékek piaci részesedése a legnagyobb, az éves veszteségek mintegy 3 600 munkahely megszűnését okozták. A hamisítványok nemcsak közvetlenül csökkentik a foglalkoztatási számokat, hanem az illegális gyártással kapcsolatos területeken rendkívül rossz munkakörülményeket eredményeznek.

A gyermekmunka, a kényszermunka és a dolgozók kizsákmányolása gyakori azokon a helyeken, ahol a hamis termékek előállítása folyik, különösen Ázsiában. Az OECD-EUIPO 2023-as elemzése szerint a legtöbb ilyen hamis terméket Ázsiából exportálják az európai piacokra, ahol a helyi ipar számára jelentős versenyhátrányt és gazdasági károkat okoznak.

A hamis termékekkel folytatott kereskedelem közvetetten támogatja a szervezett bűnözést is, mivel az ebből származó bevételek gyakran illegális tevékenységeket finanszíroznak, beleértve a kábítószer-kereskedelmet és a fegyvercsempészetet. Ez tovább növeli a társadalomra gyakorolt negatív hatásokat, miközben az adóbevétel-kiesések miatt a helyi közszolgáltatások is szenvednek. 

Nem csak gazdaságra, az egészségre is veszélyesek

A hamisított termékek komoly egészségügyi és biztonsági kockázattal is járhatnak. A OECD-EUIPO által közösen kiadott 2023-as jelentése rámutatott, hogy a leggyakoribb hamisított termékek – például kozmetikumok, az autóalkatrészek és a játékok – sok esetben tartalmaznak mérgező anyagokat, vagy nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak

A hamisított kozmetikumok gyakran tartalmaznak olyan káros anyagokat, mint a nehézfémek például ólom és higany, amelyek súlyosan veszélyeztetik az egészséget. Egyes hamisított parfümök pedig jelentős mennyiségű allergén vegyszert tartalmazhatnak, amelyek bőrirritációt és hosszú távú egészségkárosodást eredményezhetnek.

Az U.S. Customs and Border Protection (CBP) jelentése szerint a hamisított fogyasztási cikkek, például fogkrémek, samponok vagy sminktermékek szintén jelentős egészségügyi veszélyt jelenthetnek.

A nem eredeti autóalkatrészek és elektronikai termékek esetében a hamisított verziók gyakran gyenge minőségű alapanyagokból készülnek, amelyek nem felelnek meg a szükséges biztonsági előírásoknak. Hamisított fékbetétek és légzsákok esetében az anyaghasználat jelentős baleseti kockázatot jelenthet, hiszen ezek a termékek a vészhelyzetek során nem biztosítanak megfelelő védelmet.

A hamisított autóalkatrészek akár 20 százalékkal növelhetik a közúti balesetek számát.

A hamisított játékok szintén jelentős veszélyt jelentenek, mivel nem felelnek meg a gyermekjátékokra vonatkozó szigorú biztonsági előírásoknak. Az ilyen termékek sok esetben tartalmazhatnak lenyelhető apró részeket vagy mérgező festékeket, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a gyerekeknél.

Egyes hamisított játékokban talált mágnesek és elemek lenyelése életveszélyes bélperforációt vagy mérgezést okozhat.

A hamisított termékek környezeti károkat is kiválthatnak. Például a káros növényvédő szerek és vegyi anyagok használata nemcsak a mezőgazdasági termelés hatékonyságát rontja, hanem a talaj és a vízkészletek szennyezéséhez is hozzájárulhat.

Ezen túlmenően, a hamis termékek megsemmisítése gyakran a levegő- és vízszennyezés növekedésével jár, mivel sok esetben ezeket szabálytalanul égetik el vagy illegálisan helyezik el.

Az ilyen típusú termékek elterjedése miatt nemcsak a fogyasztók biztonsága kerül veszélybe, de a hamisítványok hatása kiterjed az egész társadalomra, beleértve a környezeti és gazdasági hatásokat is.

Ezekre érdemes figyelni vásárláskor

Az internetes vásárlások során a hamisított termékek elkerülése érdekében érdemes figyelni a jeleket. Bár az online csalók egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megtéveszteni a vásárlókat, néhány egyszerű tipp segíthet abban, hogy ne váljunk az áldozatukká:

1. Túl alacsony ár

Az egyik leggyakoribb jel, hogy a termék hamisítvány, az irreálisan alacsony ár. Ha egy márkás termék az eredeti ár töredékéért kapható, érdemes gyanakodni. A hamisítók gyakran akcióként tüntetik fel ezeket a kecsegtető árakat.

2. Gyenge minőségű képek és a részletes információk hiánya

Az eredeti termékeket kínáló weboldalak és e-kereskedelmi platformok általában jó minőségű képeket és részletes leírásokat tartalmaznak. A hamisítványokat forgalmazó oldalak ezzel szemben sűrűn használnak rossz minőségű fotókat, hiányos leírásokat, vagy csak másolt szövegeket a gyártók eredeti weboldaláról. Amennyiben egy oldal nem tünteti fel a termék származási helyét, vagy nem ad meg garanciát, az is gyanakvásra adhat okot.

3. Nincs gyártói információ vagy hiányos a címke

Az eredeti termékek esetében mindig található gyártói információ, beleértve a pontos gyártási helyet, a hivatalos forgalmazót és a minőségi tanúsítványokat. A hamisítványok gyakran nem rendelkeznek ilyen információkkal, vagy ezek az adatok hiányosak. Érdemes ellenőrizni a csomagoláson lévő címkéket, vonalkódokat és a holografikus védelmi elemeket.

4. Gyanús eladói profil

Ellenőrizzük az eladó profilját, értékeléseit és a vásárlói visszajelzéseket. Ha az eladó profilja viszonylag új, kevés értékeléssel rendelkezik, vagy a termékei túl sokféle kategóriába esnek, érdemes óvatosnak lenni. Az ismétlődő negatív értékelések vagy a semleges, nem túl informatív vélemények szintén utalhatnak hamis termékek forgalmazására.

5. Kerüljük a nem megbízható platformokat és piacokat!

Amikor e-kereskedelmi platformokon vagy közösségi média oldalakon vásárolunk, érdemes inkább a hivatalos márkaoldalakat vagy a megbízható, ellenőrzött eladókat választani. A Corsearch 2023-as jelentése szerint az ismétlődő eladók sokszor ugyanazokat a hamis termékeket kínálják újra és újra különböző profilokon keresztül.

Ha lehet, érdemes olyan platformokat választani, ahol van lehetőség a termékek eredetiségének ellenőrzésére, mint például az Amazon vagy eBay hitelesített eladói programjai.

6. Biztonságos fizetési módok

Csak olyan fizetési módokat válasszunk, amelyek lehetőséget biztosítanak a pénz visszatérítésére, ha probléma merülne fel a vásárlással. A hamisítványokat árusító weboldalak gyakran csak előreutalásos vagy kriptovaluta-alapú fizetési lehetőségeket kínálnak, amelyeket nehezebb nyomon követni. Amennyiben a weboldal nem támogatja a visszatérítést, ez is intő jel lehet.

Egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük annak az esélyét, hogy hamisított vagy veszélyes termékeket vásároljunk. Az e-kereskedelem terjedésével egyre fontosabb, hogy tudatos fogyasztókká váljunk, és megfelelően tájékozódjunk online vásárlás előtt.

Tudta, hogy kétmilliárd euró értékben közel 86 millió hamis terméket foglaltak le az Európai Unió belső piacán és az uniós határokon 2023-ban? Az erről szóló cikket ide kattintva olvashatja el.