2023 és 2024 szeptembere között 68 ezerről 130 ezerre ugrott a hibrid autókkal kapcsolatos telefonos érdeklődések száma. Idén április és június között pedig meg is közelítette az elektromos autókkal kapcsolatos számokat is a Használtautó.hu adatai szerint.

A portál autópiaci szakértője úgy véli, e jelenség legfőbb oka az erősödő árversenyből fakadó átlagárcsökkenés lehet.

Egy esztendő leforgása alatt 9800 darabról 15 600 darabra nőtt a portálon elérhető hibrid kínálat volumene, és éves viszonylatban 10,4 millió forintról 9,6 millió forintra mérséklődött az ilyen meghajtású használt autók átlagára.

A teljes állományban egyébként az önálló villanymotoros haladásra nem képes, úgynevezett lágy hibridek is megtalálhatók, amik nem rendelkeznek a valódi hibrid meghajtás előnyeivel.

„Egyre több hibrid jelenik meg a használtautó-piacon, mivel a gyártók az újautó-piacon is ilyen modellekkel tudják csökkenteni flottájuk szén-dioxid-kibocsátását. Az érdeklődések növekvő számán pedig az is látszik, hogy az emberek szívesen cserélnék le autójukat gazdaságosabb hibrid modellekre. A folyamatosan csökkenő átlagárakból arra lehet következtetni, hogy a jövőben még a mainál is erősebb piaci pozícióba kerülhetnek a hibridek” – mondta Horváth András autópiaci szakértő.