„Az előzetes számok minden eddiginél magasabb havi használtautó-piaci forgalmat mutatnak, az idei trend alapján pedig már csak az a kérdés, hogy az éves forgalom mennyivel múlja majd felül a két évvel ezelőtti rekordértéket” – mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – „Becslésünk szerint ez az szám akár a 880 ezres szint fölé is kerülhet. A lakosság egyre nagyobb része pótolja a korábbi években elmaradt autóbeszerzéseit, amint jövedelmi helyzetének stabilizálódását tapasztalja. Emellett a látványos kamatesések felpörgették a hitelezett eladásokat is.”

A soha nem látott piaci aktivitást az év további részében erősítheti az euróárfolyam is, amely immár hetek óta jobbára a 400 forint feletti sávban tartózkodik.

Emiatt a korábban a használtautó-importban gondolkodó vásárlók egy részének érdeklődése is inkább a belföldi piac felé fordul.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 21 százalék volt az aránya az első kilenc hónapban.

Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei

A kisautók listáját magasan

  • a Suzuki Swift vezeti,
  • amelyet az Opel Corsa,
  • a Volkswagen Polo
  • és a Skoda Fabia követnek.

A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória

  • a Volkswagen Passattal,
  • a BMW 3-as szériával képviselteti magát,
  • az Audi A4 a harmadik negyedévre már csak 11. helyet tudta elérni.

Miközben a használtautó-piacon 2024 első három negyedévében gazdát cserélő 686 600 személyautó mennyisége 11,6 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 615 300-as értéknél, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 82 100 darab volt, ami csupán 2,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 80 000-es értéket.