Egy ornitológus olvasónk hívta fel a figyelmünket  arra, hogy hatalmas tragédia érhette a pénteki vihar alatt a vonuló fecskeállományt:
„A tegnap megérkezett hideg levegő és a szél a vonuló fecskéket lekényszerítette alacsonyabb magasságokba, illetve nagyon sok esetben a földre.”
Ezek a madarak hirtelen lehűltek, gyengék és nem képesek megfelelő sebességgel repülni, felszállni. Jó lenne az autóval közlekedők figyelmét erre felhívni mivel a Balaton partján már egyre több az elütött madár
– hangsúlyozta az ornitológus.

Fecskék segítése hideg, esős időben

A fecskék különösen érzékenyek a több napig tartó hideg, csapadékos időjárásra, mert ilyenkor a kizárólagos táplálékukat jelentő repülő rovarok „eltűnnek” és a madarak éhezni kezdenek, három-négy nap múlva pedig tömegesen éhen pusztulnak.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint az épületekre, ezek közelébe beülő fecsketömegek esetében valódi segítséget jelenthet a garázs, melléképület megnyitása a madarak számára – tartós eső idejére, illetve éjszakára nyugodtan zárjuk is be ide a madarakat! A fecskék így melegben tudják átvészelni a rossz időt, így akár egy-két nappal is tovább kibírják. amint eláll az eső, nyissuk ki az ajtókat, hogy ki tudjanak repülni vadászni. Ezzel a módszerrel akár madarak ezreinek is hathatós segítséget tudunk nyújtani.