„”Magyaros ételek, visszatérő törzsvendégek és ami talán a legfontosabb, óriási adagok – ezek a legfontosabb jellemzői Budapest egyik ikonikus éttermének, amelyről 8 évvel ezelőtt a néhai Anthony Bourdain híres amerikai tévés szakács a CNN-nel együttműködve készített izgalmas összeállítást Budapesten. Az egyik részben a rákospalotai étterem a New York kávéház mellett kapott helyet.

Tavaly novemberben meghalt Bábel István, a legendás hely alapítója és tulajdonosa. Hírnevet azzal szereztek maguknak, hogy hatalmas, több kilós rántott húsokat és babafej méretű cordon bleu-ket kínálnak – írja az ÉnBudapestem. És nem, nem lehet féladagot kérni.

A tulaj halála után az új csapat megfogadta, hogy nem változtatnak semmin, ugyanolyan marad minden, ahogy Bábel összerakta. A gazdasági recesszió és a rekordinfláció miatt egyre kevesebben tudnak étterembe menni, ráadásul aki el tud menni, az is sokszor azt tapasztalja, hogy az árak emelkedtek, az adagok pedig összementek. A lap ennek járt utána a Pléh Csárdában.

A kifőzde falának oldalán kint lóg Bábel István alapító, egykori tulajdonos képe, a sertéskarajt pedig átnevezték Pisti bácsi rántott húsára.

A kifőzde továbbra is kitart Bábel filozófiája mellett, az adagok még mindig hatalmasak, és továbbra sincs se kóla, se féladag, és nem fogadnak el borravalót – ezt már Sárkány Tamás, az étterem jelenlegi üzemeltetője mondta.

Onnantól kezdve, hogy bejön az ajtón, nálunk minden ember egyforma

– húzta alá Sárkány Tamás.

Bábel egyébként már évekkel a halála előtt átadta Sárkány Tamáséknak a napi irányítást, az utolsó időszakban már csak tanácsokkal segítette munkájukat.

„Én inkább azt veszem észre, hogy felborult a megszokott rend. Annak idején kiszámíthatóbb volt: a hónap végén kicsit mindig gyengébb, a hónap elején meg mindig kicsit húzósabb volt a forgalom. Most meg, az egész egy nagy katyvasz” – magyarázza az új vezető, aki szerint a vendégeik közül még mindig mindenki visszatér, csak lehet kicsit ritkábban.

„Szívvel-lélekkel kell csinálni!”

– ennyi a „titka” szerintük a Pléh Csárdának.