Ha megszorulnak, akkor egyre nagyobb arányban a hitelkártyáikat használják a magyarok átmeneti pénzügyi zavarok kezelésére, vagyis a háztartások folyószámla-jellegű hiteltartozásainak növekedésében egyre nagyobb részt hasít ki a hitelkártya tartozás - hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Miközben a folyószámlahitelek állománya éves szinten szerény mértékű csökkenést mutat a május végi 153,8 milliárd forintos szinttel, addig a hitelkártya adósság 6,4 százalékkal 155,3 milliárd forintra emelkedett 2024 ötödik hónapjának végére.

Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt félévben a lakosság folyószámla jellegű hiteltartozásainak többsége immár hitelkártya tartozás volt, erre korábban még nem volt példa.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az idei első negyedévben nőtt a forgalomban lévő hitelkártyák száma, meghaladta az 1,115 millió darabot. Ilyen növekedés 2015 óta csak két negyedévben akadt.

Használat tekintetében is visszaköszön a hitelkártya keretek komolyabb kihasználása. 

Míg betéti kártyákkal 7,9 százalékkal költöttek többet az emberek az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban, addig a 303,5 milliárd forintos hazai hitelkártya-költés 12,4 százalékos növekedésnek felel meg.

Ennek a változásnak köszönhetően 2018 után most fordult elő először, hogy az egy hitelkártyás fizetésre jutó átlagos összeg 2 egymást követő negyedévben is meghaladta a betéti kártyás költés összegét.

Az idei első három hónapban átlagosan 9132 forintot fizettek az emberek betéti kártyával, miközben a hitelkártyás kosárérték 9157 forint volt.

Mindez annak fényében figyelmeztető a pénzügyi szakértő szerint, hogy a hitelkártya tulajdonosok tudatosabb kártyahasználók. Jellemzően a legkisebb összegű tranzakciókat is szívesen vásárolják meg hitelkártyával, hiszen csak ez a tranzakció ingyenes számukra.  Ha ugyanis készpénzt vesznek fel, akkor a felvett összeg a türelmi időtől függően azonnal kamatozni kezd, hasonlóan az igénybe vett folyószámlahitelhez.

Gergely Péter szerint a hitelkártya jó kezekben jó likviditáskezelő eszköz.

Ha a türelmi idő végéig teljes egészében vissza tudjuk fizetni az előző hónapban elköltött összeget, ingyen használtuk a bank pénzét. 

A folyószámla hitelkeret igénybevételekor ugyanakkor azonnal kamatot számol fel a bank.