Egy év alatt hatszorosára nőtt az álrendőrökkel kapcsolatos incidensekről szóló bejelentések száma Hollandiában – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál az AVROTROS nevű holland közszolgálati műsorszolgáltató Opsporing Verzocht című televíziós bűnügyi műsor adásában elhangzott információkra hivatkozva szerdán.

A beszámoló szerint a rendőrség többször, a nyár folyamán fokozottan figyelmeztet arra, hogy csalók magukat rendőrnek kiadva szednek áldozatokat egész Hollandiában.

A műsorban Robert Doornbusch holland rendőrségi szóvivő elmondta, Hollandiában egyre több szélhámos adja ki magát rendőrnek, amíg ugyanis

tavaly 400 ilyen esetet jelentettek egész évben, addig idén, augusztus közepéig több mint 2400 panasz érkezett álrendőrökkel kapcsolatban.

Elmondása szerint az idősebb emberek nagyobb valószínűséggel esnek a szélhámosok áldozatául. Az általában csoportokban tevékenykedő csalók leggyakoribb módszere az, hogy egy kitalált veszélyről, például a környéken elharapódzó betöréssorozatról szóló történettel hívnak fel telefonon embereket, arra biztatva őket, hogy

adják át értékeiket a rendőrségnek megőrzésre. Az álrendőrök ezt követően becsöngetnek az áldozatokhoz és pénzt, bankkártyákat vagy ékszereket gyűjtenek be tőlük.

A rendőrségi szóvivő arra biztatta a holland lakosságot, mindig tegyenek bejelentést gyanúsnak ítélt telefonhívások alkalmával, majd hozzátette: az igazi rendőrök soha nem visznek el személyes tárgyakat, személyazonosságukat pedig mindig ellenőrizni lehet egy erre a célra létrehozott telefonvonalon keresztül.