A holland nemzeti vasúttársaság (NS) takarékossági intézkedéseket vezet be, amelynek keretében mintegy 500 irodai munkahely megszüntetését tervezi – jelentette be a vállalat a héten. 

A mintegy 20 ezer embert foglalkoztató vasúttársaság közleményében rámutatott, hogy az NS 2024 első félévében 109 millió eurós működési alapveszteséget szenvedett el, nehéz pénzügyi helyzetben van, különösen a koronavírus-járvány óta megnövekedett távmunka és az infláció miatt. Arra hivatkoznak, hogy költségmegtakarításokra van szükség ahhoz, hogy javuljon a pénzügyi teljesítmény, és a vonatjegyek a lehető legmegfizethetőbbek maradjanak.

Az NS azzal számol, hogy a létszámleépítéssel és a társasághoz kapcsolósó irodaterület-csökkentéssel évente mintegy 200 millió eurót takarít meg.

Az NS takarékossági programja szerint kevesebb ember dolgozik majd a központi irodában, 500 munkahelyet szüntetnek meg „természetes lemorzsolódás” azaz nyugdíjazás vagy önkéntes felmondások révén – fejtette ki a társaság vezetősége.

Kevesebb irodahelyiség, szerényebb informatika

A költségek csökkentése érdekében a társaság irodahelyiségeket is elad, és csökkenti az informatikai rendszerek számát. A vállalat azt is megvizsgálja, hogy a vonatok felújítása lehet-e takarékosabb.

Bár teljesen elkerülni nem lehet, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a megtakarítások a lehető legkisebb hatással legyenek az utasokra

– közölte a vállalat.

Az NS arra is figyelmeztetett, hogy a vonatjegyek árai jövőre jelentősen emelkedhetnek. A holland parlament nyomására a kormány 120 millió euró állami támogatást nyújtott a vállalatnak az idei évre, hogy késleltesse a jegyárak tervezett, 8,7 százalékos emelését. Ez az összeg jövőre már nem áll rendelkezésre, így az NS arra kényszerül, hogy az inflációs áremelés mellett, még idén tovább növelje a jegyek árát.