A Fitch péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BBB plusz"-ról egy fokozattal "A mínusz"-ra javította a hosszú futamú horvát szuverén besorolást. 

Az új osztályzat kilátása stabil.  

A múlt héten egy másik nemzetközi hitelminősítő, az S&P Global Ratings is ugyanilyen mértékben javította Horvátország államadós-besorolását, szintén a horvát nemzeti jövedelem gyors felzárkózásával indokolva a döntést. 

A Fitch Ratings a pénteken bejelentett újabb felminősítés indoklásában kiemelte:

a tavaly januári euróövezeti csatlakozás, valamint az EU-folyósítások gyors felhasználása által is alátámasztott robusztus gazdasági növekedés és a reálbérek emelkedése nyomán az egy főre jutó horvát GDP-érték 2023-ban elérte az Európai Unió átlagának 76 százalékát. A cég hangsúlyozza, hogy ez az arány 2019-ben még csak 67 százalék volt. 

 

A Fitch Ratings kiemeli azt is, hogy a jelentős külső sokkok ellenére Horvátország érte el az egyik legerőteljesebb ütemű kilábalást a koronavírusjárvány után az EU-n belül: a reálértéken számolt hazai össztermék 2024 első felének végén 19 százalékkal haladta meg a 2019 negyedik negyedében mért szintet. 

A Fitch várakozása szerint a horvát gazdaság éves átlagban számított reálnövekedése a 2024-2026-os időszakban eléri a 3,1 százalékot.  

A hitelminősítő az euróövezet egészében ugyanerre az időszakra 1,3 százalékos éves átlagos GDP-növekedést vár, és előrejelzése szerint az általa "A" kategóriás osztályzattal nyilvántartott szuverén adósok éves átlagos gazdasági növekedésének mediánüteme sem haladja meg a 2,6 százalékot 2024 és 2026 között. 

A Fitch kiemeli azt is, hogy Horvátország élenjár az ellenállóképesség javítására és a kilábalás elősegítésére szolgáló európai uniós pénzügyi eszköz (RRF) lehívásában, és várhatóan 2026 közepéig a rendelkezésére álló teljes RRF-finanszírozást felhasználja. 

Nálunk eközben kiderült, hogy lehet enyhén negatív hatása a jelenlegi dunai árvíznek a harmadik negyedéves GDP-re, de a helyreállítási munkákkal ez a kiesés gyorsan kiegyenlítődik, ráadásul a korábbi években végrehajtott védelmi intézkedéseknek köszönhetően az árvízkárok és a védekezés költsége töredéke lesz csak a 2010-es és a 2013-as évinek – ezt mondta az Economxnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A horvátokkal kapcsolatban a hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ez az uniós folyósítás az idei évre várt horvát GDP-érték 12,1 százaléka.  

Mindeközben a horvát kormány megfontolt költségvetési politikája és az erőteljes nominális GDP-növekedés révén gyors ütemben csökken a horvát államadósságráta az "A" kategóriás szuverén adósok 53,3 százalékos mediánszintje felé: az idén várhatóan 59,3 százalékra mérséklődik a tavalyi 63,1 százalékról, és ez már 25 százalékponttal lesz alacsonyabb a koronavírusjárvány idején mért tetőzésnél – áll a Fitch Ratings elemzésében.

Hiába szóltak nyáron arról a hírek, hogy a kutya se megy Horvátországba, de mentek, a magyar turisták például rekordot döntöttek. A tavalyi évhez képest az országba érkező turisták száma 4 százalékkal nőtt, az ott töltött éjszakák száma pedig egy százalékkal. Itt olvashat erről többet >>>