A horvát Fortenova csoport bejelentette, hogy megállapodást írt alá mezőgazdasági részlegének eladásáról a helyi élelmiszer- és gyógyszergyártó Podravkával.

A tranzakció értéke 333 millió euró (mintegy 130 milliárd forint) – ismertette a seenews.com.

A Podravka eszerint megvásárolja a Fortenovától a Belje, a Pik Vinkovci, a Vupik, az Energija Gradec, a Belje Agro-Vet és a Felix vállalatokat.

Az új tulajdonos ezzel 12 szegmensben szerez érdekeltséget, a 32 ezer hektár termőterületen történő növénytermesztéstől kezdve a sertés- és szarvasmarha-tenyésztő gazdaságokon, a szőlő- és bortermelésen át a kész hús- és tejtermékek előállításáig.

A Fortenova csoport mezőgazdasági részlegéhez tartozó vállalatok emellett bioerőműveket, silókat és Vukováron átrakodó kikötőt is fenntartanak. Több mint 2600 embert foglalkoztatnak, továbbá több száz alvállalkozóval, valamint egyéni gazdálkodóval is kapcsolatban állnak. A tranzakcióval, amelyet még jóvá kell hagynia a hatóságoknak, mindez gazdát cserél.

A Podravka közölte, hogy a mezőgazdasági termelés az élelmiszer- és gyógyszeripar mellett a cégcsoport üzleti tevékenységének új pillérévé válik.

Ennek érdekében új vállalatot hoztak létre, a Podravka Agri-t, a felvásárolt cégek ezen belül független kereskedelmi vállalatokként működnek tovább.

A felvásárlást bankhitelből kívánják finanszírozni, a tervek szerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) segítségével. Az EBRD várhatóan kisebbségi részesedéssel rendelkezik majd a Podravka Agriban, a Podravka Csoport pedig több mint 80 százalékkal.

A korábban Agrokor néven ismert Fortenova mindeddig Horvátország első számú munkaadója és legnagyobb kiskereskedője, jelentős élelmiszertermelője volt. A Lider korábban azt írta, hogy magyar kérői is akadtak a mezőgazdasági érdekeltségnek Mészáros Lőrinc és Jellinek Dániel személyében.

Elkelt az agráróriás, amelyet Mészáros Lőrinccel is hírbe hoztak

A Fortenova Horvátország első számú munkaadója, legnagyobb kiskereskedője és jelentős élelmiszer-előállítója. Mezőgazdasági részlegére a Podravka lehet a befutó.