Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése szerint Európában évente több mint 175 ezer ember hal meg a szélsőséges hőség miatt.

Az Euronews egészségügyi és túraszakértőket kérdezett, hogyan maradjunk biztonságban, miközben magas hőmérsékleten túrázunk.

Néhány országban júniustól szeptemberig már nem tudunk túrázni, mivel korábban kezdődik a hőség – például Spanyolországban néha 40 fok van júniusban

– mondta a WalkingWomen nevű szervezet szóvivője.

Programjaikat ezért úgy alakították át, hogy több túrát szervezzenek tavasszal, ősszel és télen, amikor alacsonyabb a hőmérséklet. A nyári hónapokban pedig északra mennek Skóciába és Norvégiába.

Az Intrepid Travel kiscsoportos kalandutazásokat szervező társaság sem szervez már túrákat a legmelegebb júliusi és augusztusi hónapokban Spanyolországba, Törökországba és Portugáliába.

A szakértők azt tanácsolják, hogy amennyiben nem tudjuk az utazásunk dátumát vagy úti célját megváltoztatni, akkor készüljünk fel arra, hogy minden nap az időjáráshoz igazítsuk a terveinket.

Az időjárás-előrejelzések alapján érdemes például a túrákat kora reggelre vagy estére időzíteni, hogy elkerüljük a megerőltető tevékenységet a legmelegebb időszakban.

Érdemes előre feltérképezni a pihenőhelyeket is, valamint legalább egy társsal útnak indulnunk. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor is gondoskodjunk arról, hogy valaki tudja, merre tartunk és előreláthatólag mikor érünk vissza. 

Azt is érdemes megnézni, hogy lesz-e térerő a séta során, hátha valakivel fel kell venni a kapcsolatot és segítséget kérni

– magyarázta Radek Nowak, az Intrepid termékmenedzsere.

Túrázáskor mindig vigyünk magunkkal vizet, és minden lehetséges alkalommal töltsük újra a palackunkat. Emellett minimálisra kell csökkenteni az alkoholfogyasztást is, különösen a hosszú séta előtti éjszaka és a nap folyamán, mivel az alkohol jelentősen dehidratálja a szervezetet.

A bő szabású, világos színű és természetes anyagokból készült ruházat segít megőrizni a hideget túrázás közben. Emellett egy széles karimájú kalap szintén nélkülözhetetlen felszerelés egy túrázó esetében. 

Tomboló erdőtűz fenyeget egy történelmi helyszínt

Görögország több térségében pusztítanak a lángok, Marathon teljes lakosságát ki kellett menteni.