A Biden-kormányzat idén már nyolc olyan engedélyt vont vissza, amelyek lehetővé tették egyes vállalatok számára, hogy árukat szállítsanak a Huawei kínai távközlési berendezésgyártó óriáscégnek.

Az amerikai exportpolitikát felügyelő Kereskedelmi Minisztérium májusban közölte, hogy bizonyos engedélyeket visszavont, amint arról a Reuters beszámolt, de nem részletezte az érintett beszállítók nevét vagy számát.

2024 eleje óta a Kereskedelmi Minisztérium további nyolc, a Huaweit érintő engedélyt vont vissza – áll a hivatal dokumentumában, amelyet Michael McCaul republikánus képviselő megkeresésére készített.

A részletek új megvilágításba helyezik a Biden-kormányzat által a Huawei hatékonyságának meghiúsítására tett intézkedéseket, mivel a vállalat a Washington általi nemzetbiztonsági okokból történő blokkolások ellenére is kezdett fellendülni.

A Huawei végig tagadta, hogy biztonsági kockázatot jelentene az Egyesült Államok számára.

Ez is a republikánus kínai keményvonalasok nyomása közepette történik a Kongresszusban, hogy perlik a vállalatot, amely tavaly augusztusban sokkolta az iparágat egy új telefonnal, amelyet a kínai chipgyártó SMIC által gyártott kifinomult chip működtet, új lapot nyitva a két vállalatra vonatkozó amerikai exportkorlátozások ellenére.

Úgy veszik, mint a cukrot a Huaweit telefonokat

A Huawei okostelefon-eladásainak 64 százalékos növekedése kimagasló volt 2024 első hat hetében a Counterpoint kutatócég szerint. Az okosautó-alkatrész üzletág szintén hozzájárult a Huawei fellendüléséhez, a vállalat 2023-ban négy éve a leggyorsabb bevétel-növekedést könyvelhette el.

A Huawei 2019-ben felkerült az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásainak listájára, mivel attól tartottak, hogy kémkedésre is használhatják a kínaiak az eszközeiket. A listára kerülés azt jelenti, hogy a vállalat beszállítóinak speciális, nehezen megszerezhető engedélyt kell kérniük a szállítás előtt. A cég beszállítói azonban több milliárd dollár értékű engedélyt kaptak a Huawei áruk és technológiák értékesítésére, dacára a Trump-kormányzat által bevezetett politikának.

Az összefoglaló azt is megállapítja, hogy 2018 és 2023 között az ügynökség 335 milliárd dollár értékű engedélyt hagyott jóvá az összesen 880 milliárd dollár értékű, a jogalanylistán szereplő kínai feleknek történő értékesítésre vonatkozó engedélykérelmekből.