Indiában 24 órás sztrájkba kezdtek szombaton az egészségügyi dolgozók, tiltakozásul amiatt, hogy egy kolléganőjüket ismeretlenek Kolkatában megerőszakolták és meggyilkolták.

India-szerte a kórházak és klinikák a sürgős esetek kivételével elutasítottak szombaton minden beteget. Az egészségügyi létesítmények előtt hosszú sorok alakultak ki, részben azért, mert az emberek nem tudtak a sztrájkról.

Várhatóan a tiltakozó akcióhoz több mint egymillió orvos csatlakozik, és ezzel megbénítja a világ legnépesebb országának egészségügyi rendszerét.

A kórházak beszámolói szerint az orvosi egyetemek tantestületét kellett mozgósítani a sürgős esetek ellátására is.

Az indiai kormány az egészségügyi dolgozók képviseleteivel folytatott megbeszéléseket követően felhívást intézett az orvosokhoz, hogy térjenek vissza munkahelyükre a köz érdeke miatt.

A múlt héten munkahelyén, egy kolkatai orvosi egyetemen erőszakoltak és gyilkoltak meg egy 31 éves női gyakornok orvost. Az eset országos felháborodást váltott ki. Az indiai központi nyomozóiroda (CBI) az ügyben nyomozást indított, és már őrizetbe vett egy gyanúsítottat.

Szandzsiv Szing Jadav, az Indiai Egyészségügyi Szövetség (IMA) képviselője a déli Telangána államban arról számolt be, hogy minden fiatal orvos sztrájkol, ami az orvosállomány 90 százalékát jelenti.

Az IMA további igazságügyi reformokat követel az egészségügyi dolgozók jobb védelme érdekében, illetve "a barbár" kolkatai bűncselekmény gyors feltárását sürgette.

Az indiai kormány válaszul közölte, bizottságot hoznak létre, amelynek feladata lesz, hogy javaslatokat tegyen az egészségügyi dolgozók védelmének javítására.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.