10-ből 9 brit munkavállaló szerint a munka elvégzése, a munkára való összpontosítás és a jó mentális egészség megőrzése egyaránt fontos.

A hrportal.hu ismertetése szerint a Jabra kutatásában a brit válaszadók közel háromnegyede (71 százalék) úgy fogalmazott, hogy a hangos környezetben végzett munka mentálisan fárasztja őket, míg a tiszta és jó minőségű hangzás javítja a feladatokra való összpontosítás képességét, szerepet játszik a munkahelyi kognitív, érzelmi és fizikai jólétben. 

A kutatást 2000 tudásalapú munkavállaló körében végezték Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Az eredményekből az derült ki, hogy az inkluzív tér kialakítása pozitívan befolyásolhatja a mentális jólétet és a termelékenységet, végső soron jobb hangulatot ösztönözve és versenyelőnyt biztosítva a vállalatoknak.  

Miközben a szervezetek továbbra is szorgalmazzák, hogy a munkavállalók visszatérjenek az irodákba, a brit válaszadók fele azt állítja, hogy az irodai zaj stresszeli őket, mivel nem tudnak koncentrálni.

47 százalék szerint nehéz volt produktívnak lenniük a munkahelyen, amikor a kollégák fejhallgató nélkül fogadták a hívásokat az asztaluknál. A zaj elkerülése és a figyelemelterelés csökkentése érdekében a brit munkavállalók több mint fele (53 százalék) azt mondja, hogy elvárják, hogy a hívásokat vagy online megbeszéléseket az íróasztalától távol, külön helyiségben, erre kitalált fejhallgatóval vegyék fel (66 százalék). 

A hangos környezet hatása a mentális egészségre és jólétre egyértelmű: a megkérdezettek közel háromnegyede állítja, hogy a hangos környezetben végzett munka mentálisan fárasztja őket. Továbbá tízből hat válaszadó egyetért azzal, hogy a hangos környezetben végzett munka fizikailag fárasztja őket, és nehezükre esik motiváltnak maradni a munkájukban, ha ilyen környezetben dolgoznak.

A munkavállalók úgy vélik, hogy a munkáltatók felelőssége, hogy többféle módon kezeljék a hanggal kapcsolatos problémákat. Ez a zajszűrő fejhallgatók szabványos irodai felszerelésként való biztosításától (36 százalék) egészen addig terjed, hogy a munkavállalók gyakrabban dolgozhatnak otthonról (39 százalék). Több mint egyharmaduk (34 százalék) szerint a munkáltatójuk külön területeket is kijelölhetne a különböző típusú tevékenységek számára, például csendes vagy együttműködési zónákat, hogy a munkavállalók számára biztosítsa az optimális teljesítményhez és mentális jóléthez szükséges lehetőségeket.

Hamarosan az MI dönthet arról, hogy mikor érdemes bemenni a munkahelyre

A Microsoft Places alkalmazását 2024 második felében a Copilot chatbottal is integrálják majd, innentől kezdve pedig hatalmas szerepet kaphat a mesterséges intelligencia az irodai munkavégzés megszervezésében.