A köznevelési intézmények 2013. január 1-jén kerültek állami fenntartásba úgy, hogy beolvadtak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. Az állami fenntartóhoz 2748 intézmény tartozik és az iskolák karbantartása elvileg a fenntartók, állami iskolák esetében a tankerületek feladata. A közös állami fenntartás mellett szóló egyik érv az volt, hogy így jobban és olcsóbban szervezhetők meg az olyan szolgáltatások is, mint például a takarítás. 

A tankerületeknek nincs pénzük takarítani, de felújítani sem és az eszközök beszerzésére, is gyakran kénytelenek a szülők segítségét kérni.

„Meg vagyok győződve róla, hogy nincs az országban olyan állami fenntartású iskola, ahol legalább részben ne a szülők intéznék a karbantartást” – írta a Telexnek egy édesanya, akinek gyerekei egy megyeszékhelyen lévő iskolába járnak.

Ideiglenesen a szülők takaríthatnak egy XVII. kerületi iskolát, amíg a tankerület nem talál új céget.

A takarításra önként lehet jelentkezni, pénz sem jár érte, de adnak hozzá eszközöket. A tankerület szerint a szülői munkaközösség vezetősége ajánlotta fel, hogy az osztálytermek takarításában önkéntesen segítenek. Egy háromgyerekes anyuka hat évig takarította gyerekei iskoláját

Egy másik állami iskolában szintén a szülők segítségét kérték a takarításhoz, de ők nem vállalták. Az eset végére az ÁNTSZ tett pontot, ahová beérkezett az ezzel kapcsolatos panasz, amikor a gyerekek hasmenéses-hányós vírust szedtek össze.

De az sem egyedi eset, hogy az iskola kifestése is rájuk hárul.

Több olyan esetről hallott a lap, amelyben az iskola nyíltan vagy burkoltan, de pénzt kért a szülőktől az iskolai eszközök beszerzésére. Egy másik általános iskolában bált rendeztek, amire a szülők támogatói jegyet és tombolát vehettek. A befolyt pénzből az iskola az egyik lánymosdót szeretné felújítani.

Az óvodáknak sincs elég pénzük

Nem csak az iskolák, az óvodák sem kapnak mindig elég pénzt eszközbeszerzésre, felújításra. Egy szülő tanulságos történetet osztott meg arról, hogyan próbálja az óvoda vezetése minél diszkrétebben kérni a segítségüket. Az önkormányzati fenntartású óvodába a szülők viszik a tisztálkodószereket, például vécépapírt, papír zsebkendőt, nedves törlőkendőt, szappant. Ők veszik a játékokat, például a hintát, de még a foglalkozásokhoz használt ragasztót és pompont is.