Ez néhány órával azután történt, hogy a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés volt a déli Kyushu szigeténél.

A szakértők azonban fokozott figyelmet szentelnek a földrengés epicentrumának, mert ez egy szeizmikus aktivitású terület, amely Japán csendes-óceáni partja mentén húzódik. A Nankai-árok korábbi földrengéseiben több ezren haltak meg.

Ilyen megarengés utoljára 1946-ban rögzítettek.

A Kyodo News ügynökség szerint a szakértők szerint 70-80 százalék az esélye annak, hogy a következő 30 évben egy 8-as vagy 9-es erősségű földrengés csap le valahol a mélyedés mentén. A legrosszabb becslések szerint több mint 200 000 ember halhat meg a földrengésben és az azt követő szökőárban.

A japán NHK műsorszóró szerint arra kéri a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban fokozott készenlétben legyenek, és készítsék elő egy esetleges evakuálás tervét.

A tisztviselők arra is felszólították az embereket, hogy legyenek óvatosak, de folytassák mindennapi életüket, de legyenek készültségben.

Itt a tudományos magyarázat, miért volt földrengés a Balatonnál

Bár károkat szerencsére nem okozott, sok emberre ráijesztett a keddi földrengés Balatonkilitinél. A vulkalonólus szerint az ok az úgynevezett Balaton-vonalnál keresendő. Itt olvashatják a részleteket >>>