A Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati ​​Minisztérium szerint a magánszektor rizskészletei 1,56 millió tonnára estek vissza júniusban, ami 20 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, és a legalacsonyabb 1999 óta, amikor először gyűjtöttek összehasonlítható adatokat. A csökkenést a 2023-ban a termést sújtó magas hőmérsékletnek, valamint a beutazó látogatók keresletének tulajdonítják. Tavaly Japánban a legmelegebb szeptember volt a rekordok 125 évvel ezelőtti kezdete óta – írja a The Guardian.

Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy rizshiánnyal nézhessünk szembe - mondta Hiroshi Itakura a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője. A rekordalacsony készlet fő oka a termelés tavalyi visszaesése, a magas hőmérséklet és a vízhiány, valamint a rizs olcsósága – részletezte.

Japánban a rizs kereskedési ára 30 éves csúcsot ért el, a nagykereskedőknél fogyóban vannak a készletek, és egyes szupermarketek pedig úgy döntöttek, hogy tovább emelik az árakat és korlátozzák a vásárlást.

Ahogy Japánban a diéták nyugatiasabbá válnak, a rizs iránti kereslet csökkent.

Az ország demográfiai válságban szenved és a fiatalok már nem akarnak gabonatermesztőkké válni. Az egyre idősebb termelők pedig elhagyják a rizsföldeket. Eközben a rizs iránti kereslet 2023 júniusa és a múlt hónap között 7 millió tonnára emelkedett, ami 100 000 tonnával haladja meg az egy évvel korábbit.

Ugyanebben az időszakban a külföldi turisták több mint kétszeresére nőttek az egy évvel korábbihoz képest. A hónap elején közölt adatok szerint Japán 17,78 millió turistát fogadott 2024 első felében, ami egymillióval több, mint a járvány előtti szint.

A minisztérium úgy számol, ha a külföldi turisták naponta kétszer esznek rizst, akkor 51 ezer tonna a rizsigényük, amely 2,7-szeres az egy évvel korábbihoz képest.

Durván drágulhat egy alapélelmiszer, ha ezt meglépik

Az EU, az USA és Nagy-Britannia a Pakisztánból érkező rizs betiltását fontolgatja, miután az innen származó szállítmányok nem feleltek meg a nyugati minőségi sztenderdeknek. Itt olvashat erről többet >>>